divendres, 27 de desembre del 2019

Un camió Babcock & Wilcox en el mercat de Vic cap a l'any 1962 (Osona).

Els camions Babcock & Wilcox, produïts a Bilbao, no tingueren continuïtat. Es fabricaren uns pocs anys. Com en el cas d'altres empreses d'automoció espanyoles, que no disposaren del suport públic de l'estat, s'extingiren aviat. Foren escombrats pels camions Ebro B45 que Motor Ibérica SA construïa a la fàbrica que tenia a l'avinguda Icària de Barcelona. El taló d'Aquil·les dels camions Babcock & Wilcox fou el motor dièsel que muntaven, que donà un rendiment i fiabilitat molt pobre. Portada del catàleg del camió Babcock & Wilcox de cinc i cinc tones i mig:

Camió Babcock Diesel de 5,5 Tn.

Publicitat del camió amb el representant català, Romagosa & Companyia, societat en comandita:

Babcock

El senyor Francisco Villalta, fruiter de Manlleu, comprà, l'any 1961, al senyor Antoni Soler Company, el representant osonenc de la casa Babcock, un camió per transportar fruita i verdura, productes amb què es guanyava la vida. En Carlos, fill del senyor Villalta, davant del garatge de Manlleu on el seu pare hi tancava el Babcock & Wilcox amb matrícula B-233826: 

IMG-20160923-WA0025

No s'aprecia en la fotografia la caixa de fusta del camió. El senyor Villalta, que tenia el camió net com una patena, en tenir el costum de netejar-lo els dissabtes a la tarda, li muntà un parell de llums antiboira per causa de la boira que s'entaulava a l'hivern a la plana de Vic i li pintà unes franges en el para-xocs davanter.

La pàgina d'internet Imatgesdosona.com conté una fotografia del mercat de Vic, datada en els primers anys 1960, en funció dels vehicles que recull, incloent-hi un carro tirat d'un cavall, amb un camió Babcock & Wilcox amb una caixa de fusta i una baca al cim:

Imatges d'Osona

El camió estacionat a la plaça de Vic no coincideix exactament amb el del senyor Villalta. No tenia pas els llums antiboira ni les franges pintades en el para-xocs. També podria ser que aquests elements fossin incorporats en una data posterior. Que el senyor Villalta acudia els dissabtes a Vic a vendre el seu gènere, era segur. Era el mercat principal de la comarca d'Osona. Costa més de creure que en aquest mercat hi acudissin dos camions Babcock & Wilcox de dos marxants ja que fou poc venut. Tanmateix, en no disposar d'informació, qualsevol de les dues conjectures és probable.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada