dimarts, 13 de gener del 2009

el trasllat del desballestament de Can Millan de Girona

Una de les imatges que més em plauen quan arribo a Girona, la capital catalana més bonica per al meu gust, és albirar les cabines de camions i autocars que romanen al desballestament de Can Millan.

Aquest desballestament, situat a l'entrada sud de Girona és un dels meus antics de tota la província, amb gairebé cinquanta d'anys xafant cotxes, camions, autocars, furgonetes i tractors. El negoci fou iniciat per l'avi Millan, en uns moments en que l'automoció començava a arrencar lentament després del sotrac de la guerra civil.

Gràcies a l'amistat dels senyors Millan amb en Miquel Patinyo, vaig tenir l'oportunitat aquest estiu d'endinsar-me per dins del desballestament i fotografiar tots els vehicles que creia d'interès. A més, en Miquel va poder descobrir un Pegaso Barajas bolquet, troballa que ens omplir de satisfacció.

Parlar amb l'avi Millan és un goig immens per als afeccionats als camions clàssics. La seva memòria privilegiada permet gaudir de llurs explicacions sobre els inicis de l'activitat de desballestar, els camions que ell ha desballestat, els vehicles que recorda dels transportistes històrics de les comarques gironines, molts dels quals desapareguts, els diferents representants de concessionaris oficials, anècdotes de vehicles i de transportistes, etc

Aquest desballestament s'emplaçava en un solar lluny de la ciutat i amb accés directe a l'antiga carretera de Madrid a França, segons l'arcaica denominació oficial, per bé que amb el canvi del traçat de l'accés sud a Girona, actualment llur accés es realitza en un camí secundari i sense gaire ús. A més, l'eixamplament del nucli urbà de Girona, ha provocat que aquesta activitat estigui just als afores de la mateixa ciutat.

En el moment en que aquest desballestament celebra els cinquanta d'anys d'activitat, ha estat el moment escollit per a traslladar-se a un nou emplaçament, proper a les actuals instal·lacions però que disposarà de totes les mesures ambientals que la normativa administrativa exigeix per a aquesta mena d'empreses.

Des d'ací solament poden congratular-nos per la continuïtat de l'activitat d'aquest desballestament, un dels més antics de Girona, i que tant de servei ha ofert a usuaris de vehicles a la recerca de peces diverses.

Foto del Pegaso Z-207 conegut popularment per "Barajas":

Pegaso Barajas bolquet a Can Millan de Girona

Pegaso Barajas a Girona

Un dels darrers Pegaso Tecno que han entrat en les instal·lacions actuals de Can Millán:

Pegaso Tecno a Girona

Barreiros Saeta d'ús intern del desballestament:

Barreiros Saeta al desballestament de Can Millan de Girona

Furgoneta Siata que s'havia dedicat a la venda ambulant:

Siata a Girona

Un cabina d'un Barreiros Saeta escapçada del xassís:

Cabina d'un Barreiros Saeta

Ebro B amb llur caixa de fusta:

camió Ebro a Girona

Barreiros Saeta que havia pertangut a un firaire de la Costa Brava, amb el radiador d'un Barreiros Còndor:

Barreiros Saeta a un desballestament de Girona

Serveixin aquestes línies com a homenatge als senyors Millan i per a celebrar la continuïtat de l'activitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada