dilluns, 20 de juliol del 2009

Celebració de la festivitat de Sant Cristòfor a Llanars (Girona)

El passat diumenge dia 12 de juliol ens arribarem amb la Montse fins a Camprodon per a firar quelcom al mercat setmanal; després anàrem fins al municipi de Llanars per a gaudir de la Trobada de motos clàssiques d'aquesta vila ripollesa que enguany celebra la segona edició.

La Vall de Camprodon ofereix un gran ventall d'activitats per als nombrosos turistes i estiuejants que gaudeixen d'aquests paratges meravellosos. A diferència d'altres valls de la comarca del Ripollès, com és la Vall de Ribes, la Vall de Camprodon disposa d'una excel·lent infraestructura de serveis i distraccions que constitueix un gran atractiu: unes bones carreteres, una bona oferta gastronòmica, unes bones rutes per fer excursions a peu i a cavall, un camp de golf a Camprodon mateix, una arquitectura singular com és el Passeig Maristany, uns comerços selectes i de qualitat, uns poblets deliciosos amb una arquitectura i urbanisme modèlics, entre d'altres. A més, durant l'estiu s'organitzen nombroses activitats per als estiuejants com concerts a l'aire lliure, trobades diverses o concursos de tota mena.

Aprofitant la celebració de la festivitat de la benedicció de vehicles per Sant Cristofor, s'ha celebrat enguany a Llanars la segona Trobada de motos clàssiques, amb un gran èxit de participació: hi havia moltes motocicletes i força autos clàssics curosament restaurats; des d'un Seat 1500 a un exclusiu Jaguar biplaça descapotable de la dècada dels anys 1950, passant pels habituals MG i Triumph anglesos o un Renault Caravelle spyder.

La Festa de Sant Cristofor celebrada el passat 12 de juliol de 2009 a la plaça de la vila de Llanars, fou a càrrec de Lluís Suriñach i Suñé, mossèn gairebé centenari, qui va beneir pacientment i acompanyat de dos escolanets tots els vehicles que participaren en aquesta Trobada. Entre els vehicles participants hi hagué aquesta furgoneta Citroën pertanyent al MOTOR ANTIC GARROTXA. Fotografia on es veu mossèn Suriñach juntament amb un escolanet ja granadet beneint aquesta furgoneta clàssica i la grua que l'acompanyava de reforç:

P1010111

P1010110


Fotografia de la part del darrera de la furgoneta Citroen:

P1010113


A Llanars també vaig poder fotografiar aquest bonic tractor Ebro:

P1010109

P1010115

Històricament, la celebració de Sant Cristòfor havia estat molt sentida a Catalunya, constituïnt-se fins i tot un Montepio per a satisfer les necessitats dels conductors. Durant els anys 1950 i començament dels anys 1960 fou una festivitat amb un gran ressò popular i profund sentit religiós, en part també imposat des del propi Estat. Posteriorment, aquesta festa entrà en una crisi amb una progressiva davallada de participants.

Tanmateix, avui en dia la celebració de Sant Cristòfor ha tornat a rebrotar amb un accent molt més festiu i lúdic. Crec que encara manté llur caràcter religiós original, si bé s'ha transformat i evolucionat envers una festivitat on els propietaris dels vehicles clàssics tenen un motiu per a gaudir i lluir dels seus autos i motocicletes. En aquest sentit, ocorre quelcom de semblant amb la festivitat de Sant Antoni Abat i la festa dels Tres Tombs, molt arrelada a Catalunya, la qual originalment era associada als animals de treball i que avui dia s'ha transformat en la festa dels animals de companyia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada