dissabte, 26 de desembre de 2009

Catàleg de les carrosseries de FACTORIAS ZANE SA de Saragossa: gentilesa del senyor Joan Brugués.

Avui dia de Sant Esteve, festivitat molt celebrada a Catalunya, amb el desig de que gaudiu d'unes bones festes nadalenques us presentem gràcies a la generositat del senyor Joan Brugués i Prat, propietari de l'empresa AUTOCARS BRUGUES OLIVET SA, de Banyoles (Pla de l'Estany), i fundador de GIRONABUS SA, de Salt (Gironès), un catàleg complert de les carrosseries que fabricava FACTORIAS ZANE SA, de Saragossa, durant la segona meitat dels anys 1960.

FACTORIAS ZANE SA fou creada pel senyor Vincenzo Angelino Gervasio, després d'abandonar la gerència de FACTORIAS NÁPOLES SA, empresa fabricant dels camions, autocars i furgonetes NAZAR, quan l'any 1963 se'n va fer càrrec LA CAJA DE AHORROS DE ARAGÓN degut als greus problemes econòmics que patia NAZAR, nomenant com a gerent el reconegut economista José Ramón Lasuen Sancho.

Aquesta empresa carrossera aprofitava la gran experiència acumulada pel senyor Angelino com a dissenyador i carrosser d'autocars i camions, activitat que ja havia iniciat en els anys 1940 patentant una cabina de camió muntable sobre els malmesos camions que circulaven després de la guerra civil.

En aquest full publicitari hi ha una vista aèria de les instal·lacions encara en construcció que ocupava FACTORIAS ZANE SA, al carrer Camelia del barri de Valdifierro de Saragossa, amb una superfície de 22.000 m2, especificant que fabricaven tant carrosseries normals com carrosseries autoportants amb xassís incorporat.

-000

El segon document que m'ha lliurat el senyor Brugués és un full on aquesta empresa ofereix com a alternativa a la compra d'un autocar nou, la transformació d'un autocar usat en un modern autocar amb motor al darrera, amb un estalvi d'un 50%, segons els números de FACTORIAS ZANE SA.

img027

El document més interessant que el senyor Joan Brugués conserva de FACTORIAS ZANE SA és un catàleg de les diverses carrosseries que aquesta empresa oferia l'any 1967:

-000

-000

-000

-000

-000

8_01

7_01

6_01

FACTORIAS ZANE SA

FACTORIAS ZANE SA

Esquema de la carrosseria prefabricada, de l'autobastidor de la carrosseria autoportant i peces que l'integraven:

-000

-000

9_01

-000

Sembla que el senyor Vincenzo Angelino va acabar la seva activitat industrial de la mateixa manera que l'havia iniciada: carrossant autocars i refent carrosseries d'autocars vells.

A Catalunya, sabem que OLIVETRANS SA de Banyoles va tenir uns quants autocars SAVA-AUSTIN carrossats per FACTORIAS ZANE SA, un dels quals era el model de gran luxe amb un disseny de línies arrodonides i de gran bellesa on hi destacava la gran superfície de vidres que tenia. També la companyia LA HISPANO IGUALADINA SA va tenir un Rubel equipat amb un motor Perkins Hispania i carrossat per FACTORIAS ZANE SA.

El senyor Josep Vert i Planas, fill de Torroella de Montgrí, municipi de la comarca del Baix Empordà, era un gran coneixedor de les carrosseries per experiència professional i de les tartanes per tradició familiar; un cop jubilat va escriure una trilogia sobre les carrosseries amb un repàs dels principals fabricants de les comarques gironines, com AYATS, BEULAS o NOGE.

Crec que la important indústria d'automoció que hi ha hagut i encara hi ha a Saragossa justifica amb escreix la publicació d'un llibre que recollís la història i principals productes de carrossers com LERMA AUTOBASTIDORES INDUSTRIALES, ICARSA, NAZAR, CISCAR, ZANE, VANHOLL i HISPANO CARROCERA, entre d'altres. L'absència d'una publicació d'aquesta mena talment com el treball del senyor Vert amb els carrossers gironins, palesa la poca consideració que el patrimoni industrial suscita entre les Administracions, institucions i empreses implicades.

Vull agrair l'amabilitat i generositat del senyor Brugués difonent un document prou interessant, que en aquestes dates tan assenyalades esdevé tot un regal per als afeccionats a l'automoció, referit a una empresa que no ha tingut pas la reconeixença que li pertoca atès que llurs dissenys foren capdavanters al seu temps i van prefigurar les carrosseries d'autobusos i autocars dels anys 1970.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada