dimecres, 23 de juny del 2010

COMBAT DE NIT de Josep Maria Espinàs: un petit tresor literari.

L'any 1987 estudiava tercer de BUP al col·legi de La Salle Bonanova, a Barcelona, institució centenària dirigida pels germans de la Doctrina Cristiana. El primer dia de classe de l'assignatura de literatura catalana va aparèixer un professor prim i ràpid, de cabells arrissats, i amb una imatge d'excursionista apassionat. Es desplaçava amb una moto Laverda, motiu pel qual varem batejar-lo com el "Cavaller de la Laverda".

La il·lusió inicial de fer barrila a l'assignatura de literatura catalana es va esvair ben aviat. En Jordi Galceran i Ferrer, el jove professor de 23 anys recent llicenciat en literatura catalana, va imposar l'ordre i l'autoritat en tot just 5 minuts. He de reconèixer el mèrit d'un jove que tot just acabada la carrera de filologia catalana, s'imposés amb determinació i eficàcia davant de quaranta estudiants més animats a la gresca que no pas conèixer els autors i les obres de la literatura d'aquest país.

Un cop traspassada la porta de l'aula, en Jordi Galceran va ordenar-nos d'agafar paper i bolígraf per a prendre notes de llurs explicacions. Fou el primer cop en la meva vida que vaig assistir a una classe d'aquesta mena: recollir en paper les explicacions del professor seleccionant les idees i conceptes importants. Prendre notes com a tècnica d'ensenyament la practicaria rutinàriament més endavant durant la carrera de Dret. El llibre de l'assignatura de literatura catalana adquirit amb un esforç econòmic ni tant sols fou estrenat.

En Jordi Galceran va començar a explicar-nos l'origen de la llengua catalana, els primers textos coneguts -el forum iudicum i les homilies d'Organyà-, la influència de la poesia occitana, i així fins a arribar al segle XX. Entre els autors estudiats de la segona meitat del segle XX hi havia en Josep Maria Espinàs amb una obra que va atreure la meva atenció: Combat de nit.

IMG_8996

Josep Maria Espinàs:

josep-maria-espinas

Aquesta novel·la inserida dins del realisme i la novel·la reportatge, protagonitzada per un camioner que encabit dins de la cabina de llur camió Pegaso, presentat com una màquina inhòspita i que bruela, ha de lluitar contra tota mena de vicissituds. Les descripcions de la vida dels camioners, llurs perills, distraccions, pensaments, records i les pèssimes carreteres i fondes de la dècada dels anys 1950 és narrada amb un gran realisme i detallisme.

El camió Pegaso protagonista de la novel·la Combat de Nit, de Josep Maria Espinàs:

IMG_7194

A mitjans dels curs de l'any següent, ja en el preuniversitari, en Jordi Galceran va acomiadar-se'n de tots nosaltres. Marxava al Departament d'ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Després vaig saber que aquell jove professor de literatura catalana era un reconegut dramaturg i traductor amb obres de gran èxit com el "Mètode Grönlhom" que ha estat duta al cinema.

Ara que s'apropen les vacances d'estiu, és una bona ocasió per a descobrir i gaudir d'aquesta novel·la ja clàssica de la literatura catalana. Xalareu de valent copsant com era el treball d'un camioner fa més de cinquanta anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada