divendres, 1 d’abril del 2011

Camions i autocars de La Garriga (Vallès Oriental).

La Garriga és un bonic poble situat en un lloc de pas. Les seves aigües termals i llur proximitat a Barcelona i al Montseny van fer-ne un lloc d'estiueig destacat entre la burgesia catalana de principis de segle XX. Avui dia encara es conserven alguns edificis modernistes de notable valor, obra de l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol.

L'amic Emili Badia Soler, en Trumfet, actiu col·laborador d'aquest bloc, ha assolit unes fotografies de vehicles de La Garriga, molt interessants. Les primeres dues fotografies corresponen a dos vehicles de la coneguda empresa de transport de mobles Musquera. A redós de la important activitat de fabricació de mobles que hi havia a La Garriga, amb nombrosos tallers, va aparèixer aquesta transportista especialitzat en el trasllat de mobles.

En aquest primer retrat, hi ha un Barreiros Saeta amb la caixa característica d'època de transport de mobles:

fot007

Aquest segon retrat és d'un bonic camió Daf de Can Musquera participant en una festa popular (col·lecció empresa Musquera):

fot008

Avui dia TRANSPORTS MUSQUERA té una important flota i una moderna nau al polígon industrial Pla de Llerona de Les Franqueses del Vallès.

Un dels establiments emblemàtics de La Garriga fou la Fonda Santa Digna, on s'hi aturaven transportistes i viatjants de tota mena atès que aquest poble era un lloc de pas obligat dels qui volien anar cap a la comarca d'Osona i el Ripollès, i d'aquells que de les muntanyes estant anaven fins al pla de Barcelona. Aquesta fonda endemés de l'activitat pròpia disposava d'altres serveis complementaris per a atendre les necessitats de llurs clients.

Un taxi de la Fonda Santa Digna l'any 1929:

fot006

En aquest primer retrat hi ha un autocar de la Fonda Santa Digna en una excursió (fotografia cedida pel senyor Ignasi Macaya):

fot002

A finals dels anys 1940 i en la dècada del 1950, hi havia els TRANSPORTS SANTA DIGNA que amb diversos camions de l'època recollia diàriament la llet de diverses granges dels voltants de La Garriga i pobles propers com Llerona i Les Franqueses del Vallès amb lleteres de l'empresa Vallcorba de Sant Feliu de Codines.

Retrat de dos camions Austin amb les seves caixes de fusta de transports generals dedicats a la recollida de llet (fotografies cedides pel senyor Josep Baldic):

fot003

fot005

Un camió nord-americà d'aquesta empresa equipat amb gasogen:

fot004

Vull agrair tot l'interès i temps esmerçat per l'Emili Badia "Trumfet" recercant fotografies d'empreses i vehicles de la comarca del Vallès Oriental, activitat que precisa de molt temps i paciència. El seu valor històric i llur difusió als afeccionats és un estímul per a emprendre una tasca d'aquesta mena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada