diumenge, 3 d’abril del 2011

Un altre bloc sobre camions creat per en Xavier Castells i Quintana: una afició que creix i es consolida a Catalunya.

En Xavier Castells i Quintana, prou conegut pels lectors d'aquest bloc per les interessants cròniques que ha publicat de llurs records de transportista, activitat que va iniciar de ben jove, s'ha engrescat a crear un bloc sobre vehicles, amb un tractament principal i preferent dels camions, el seu gran interès. Aquest bloc duu per títol "Imatges sobre rodes":

27373_1429081676_4154_q[1]

En Xavier Castells s'adona que tot canvia molt de pressa, que el temps s'ha accelerat. I aquell món que tots hem conegut, proper i familiar, s'està esmicolant ràpidament fins que desaparegui per sempre més. Això afecta el sector del transport, força important a Catalunya per la gran activitat industrial que hi ha hagut, el qual està mutant i transformant-se paral·lelament a la globalització que ha irromput amb els brutals canvis de tota mena que comporta: econòmics, socials, demogràfics i culturals.

Les empreses de transport que tradicionalment hi ha hagut al nostre país, principalment familiars, s'han d'adaptar per força als canvis i reptes que es plantegen avui dia: el tancament generalitzat dels clients tradicionals -empreses i fàbriques- i una competència ferotge dels grans operadors logístics, exigeix de trobar i posicionar-se en un mercat especialitzat. Succeeix quelcom de semblant amb les empreses tèxtils que encara produeixen a Catalunya i afronten amb èxit la competència dels països asiàtics.

Camió Nazar de TRANSPORTS HOMS del barri del Poble Nou de Barcelona, empresa familiar desapareguda:

Nazar de l'empresa HOMS (1962)

En Xavier Castells té un gran coneixement d'aquesta transformació continua. De petit acompanyava a son pare dins de la cabina d'aquells Ford de postguerra per aquelles carreteres de giragonses polsoses. Després vindrien els primers Pegasos, amb el gran canvi i avenç que suposava front dels vells i capolats camions de postguerra. Els Pegasos 140, els "Pegasin", els 200, els Comets i els 1065 "Europa". Els viatges per l'Estat espanyol i els primers viatges pels països europeus on es prenia consciencia de l'endarreriment que es patia a l'altre ratlla dels Pirineus.

Més endavant ja disposava dels Pegaso cabina quadrada, veritablement revolucionària per llur modernitat. La dècada del 1980 es va continuar treballant amb la il·lusió de l'ingrés al mercat comú europeu. Aquesta il·lusió va perdurar al llarg dels anys 1990, per bé que hi començaven a haver-hi núvols a l'horitzó amb presagis dolents. Els primers anys de la dècada del 2000 han estat esbojarrats i s'han viscut perillosament malgrat no ens n'adonàvem. Els Pegasos han desaparegut inexorablement de les nostres carreteres esdevenint una marca mítica que els afeccionats han preservat i difós a través d'internet i trobades. I ara, de sobte, ha vingut la gran ensulsiada.

Amb l'esbotzada de la crisi econòmica i els estralls provocats, han tancat força empreses de transports familiars, empreses històriques amb diverses generacions que hi treballaven. Ara es tracta de recuperar a través del bloc d'en Xavier Castells les restes de l'ensorrada: el gavadal de fotografies, documents i testimonis abans que el temps ho esborri per sempre més. És una recerca i un treball que el temps hi juga en contra i que sabem d'antuvi qui guanyarà indefectiblement.

Tanmateix es recuperaran i conservaran històries, fotografies, documents i testimonis del transport per carretera a Catalunya que es llegaran a les generacions futures. Aquest és l'estímul que ens anima a emprendre i perseverar en aquest treball. Així es tindrà més informació sobre el transport al nostre país i els protagonistes d'aquestes històries recuperades a través del bloc d'en Xavier Castells: els transportistes, els vehicles, els carrossers i mecànics, les empreses per les quals treballaven, les vicissituds de les empreses -la guerra civil, la represa, la consolidació i els reptes des dels anys 1980.

Per això és tan important que ens ajudeu a trobar aquests testimonis abans que el temps no els esborrin definitivament, i puguin ser difosos a través d'aquest bloc i el d'en Xavier Castells i Quintana. Moltes gràcies.

1 comentari:

  1. Hola!
    estic buscant una fotografia d'un camió de L'Estruch de Sabadell que teniu penjada al blog. Em podríeu dir com aconseguir-la?
    Moltes gràcies!
    El meu mail: barbaranon@gmail.com

    ResponElimina