divendres, 22 de juliol del 2011

Empreses agregades d'Olivetrans SA (II).

La segona meitat dels anys 1960 hi havia molta feina arreu. OLIVETRANS SA no n'era pas una excepció. Tenia tanta feina com volia. Per a poder disposar d'autocars suficients per a cobrir la feina que hi havia es va acordar la compra de tres autocars Pegaso idèntics, els quals es van inscriure a nom de l'empresa OLIVETRANS SA, el senyor Dionisio Riera i Moran, de Blanes, i el senyor Josep Verdaguer i Ferrer, ambdós també socis de l'empresa.

Aquests tres autocars Pegaso del mateix model, comprats per a atendre la feina de transport de turistes de la Costa Brava, foren carrossats amb la mateixa carrosseria construïda per Ca l'Ayats, d'Arbúcies. Fotografia d'un d'aquests tres autocars Pegaso amb matrícula GI-76971:

img045

Interior d'aquest autocar on hi destacava la gran superfície de vidres que li conferia una gran lluminositat i visió exterior.

img046

Aquells anys Ayats era un gran carrosser de reconegut prestigi per la bellesa i qualitat de llurs carrosseries. També era qui més carrosseries construïa. Els vehicles exposats en aquestes cròniques en són una prova fefaent.


Una altre de les empreses que treballava per a OLIVETRANS SA fou els germans Barbany, en Ramon, en Miquel i en Pere Barbany Riu. Tenien una flota de dos Hino i quatre Henschel, tots carrossat per l'Ayats, amb que cobrien la línia regular entre Barcelona i Frankfurt, anomenada Germes, derivat de Germània i Espanya.

Fotografia dels 6 autocars de Can Barbany arrenglerats a la botiga dels mobles de La Garriga, just al peu de la nacional 152 (actualment C-17), els quatre Henschel i els dos Hino. Al fons, el pont de ferro de la línia de tren de Barcelona a Puigcerdà sobre l'antiga N-152:

img055

img059

Un dels Hino tot just carrossat per l'Ayats a Arbúcies i destinat a cobrir la línia entre Barcelona i Frankfurt, amb el nom comercial de GERMES. Encara duu la placa verda provisional:

img047

Caixetí d'aquest Hino expedit pel carrosser Ayats d'Arbúcies:

img048

Autocars Barbany també va comprar un OM que fou carrossat per l'Ayats per a destinar-lo a la línia entre Barcelona i Frankfurt. Tanmateix, com no fou usat, el va adquirir OLIVETRANS SA. L'OM d'OLIVETRANS SA i un Hino de Can Barbany fotografiats al parador de Caldes, al peu de la Nacional II:

img049

Renglera d'autobusos de Can Barbany a l'aeroport de Girona-Costa Brava l'u d'abril de 1967, dia de llur inauguració. Al fons, dos autocars de Pujol i Pujol, de Lloret de Mar:

img050

Un dels Henschel dels germans Barbany carrossat per Ayats. Els autocars d'aquells anys eren realment bonics:

img054

Renglera d'autobusos, entre els quals, d'Autocars Barbany:

img060

Autocars de Can Barbany al parador de Caldes, al peu de la carretera Nacional II, just al trencant de Caldes de Malavella:

img061

Renglera d'autobusos a l'aeroport de Girona-Costa Brava, operatiu malgrat que hi havia pendent obres:

img062


Autocar Barreiros d'OLIVETRANS SA:

img051


Autocar Pegaso carrossat per MAISO SA, un carrosser amb adreça a la carretera de La Guardia, Logronyo:

img053


Barreiros AEC carrossat per l'Ayats i propietat dels germans Escobar, un dels quals és en Manolo, el popular cantant:

img056

img058

En la fotografia hi ha en Gaspar Cervià, el seu xofer, el xofer de l'autocar i en Joaquim Genís. En aquells anys hi havia una fal·lera per a comprar autocars i endinsar-se en aquest negoci. Generalment, ben aviat se'ls venien fastiguejats.


Una fotografia de l'u d'abril de 1967, dia de la inauguració de l'aeroport de Girona-Costa Brava, amb una filera d'autocar a l'exterior, incloent-hi l'OM d'OLIVETRANS SA:

img057


Autocar Barreiros AEC amb matrícula GI-54862, carrossat per l'Ayats, i propietat del senyor Dionisio Riera i Moran. Després fou propietat d'OLIVETRANS SA. Ací fotografiat a l'aeroport de Girona-Costa Brava:

img064

img063


Autocar Barreiros AEC amb matrícula GI-60018 que va comprar el senyor Joan Brugués i Prat directament a la fàbrica Barreiros de Villaverde, Madrid, inscrivint-se a nom de l'empresa OLIVETRANS SA. Ací es fotografiat al parador de Caldes:

img065

img067

En Gaspar Cervià, titular de la línia entre Llançà i Port de la Selva, va comprar-ne un altre igual que aquest. Era un vehicle d'un disseny encertadíssim i modern.


Leyland tipus Monotral -amb una roda posterior senzilla- amb matrícula B-421473, carrossat per l'Ayats, també fou un agregat d'OLIVETRANS SA. Pertanyia al senyor Barbany, de Santa Eulàlia de Riuprimer. Atès que calien autocars per a cobrir la feina que hi havia, es llogaven vehicles de tot arreu.

img066


Un altre agregat era aquest autocar Barreiros Saeta 35, d'un petit empresari de Manresa:

img005


Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada