dilluns, 1 d’agost del 2011

L'accident d'un autocar Nazar d'en Joaquim Puig Casadellà a Sant Hilari Sacalm el 24 de juliol de 1974.

La Maria Puig i Casadellà guarda la notícia publicada el 26 de juliol de 1974 al diari "Los Sitios" de Girona d'un greu accident que va patir un dels tres autocars Nazar d'en Joaquim Puig i Casadellà, de Bellcaire d'Empordà, el dimecres 24 de juliol a la localitat de Sant Hilari Sacalm.

Aquest autocar Nazar, de trenta-cinc places i amb matrícula GI-63313, havia pertangut a un transportista de Palafrugell que no va pagar les lletres girades. Aleshores, el representant del concessionari Nazar de Girona, en Lluís Costa, va oferir-li a en Joaquim Puig i Casadellà, que va comprar-lo. El manteniment d'aquest Nazar, talment com la resta de la flota del senyor Puig, la realitzava el mecànic Josep Bellapart, de Verges; i les reparacions de la planxa el carrosser Josep Plaja i Font, de Torroella de Montgrí, cunyat d'en Joaquim Puig.

El Nazar fou comprat per a cobrir tots els serveis que prestava en Joaquim Puig: el transport de soldats del campament militar de Sant Climent Sescebes fins a Manresa passant per la carretera de Cantonigrós, recargolada i de gran bellesa; els serveis discrecionals que sortien, incloent-hi el transport de turistes; les línies regulars i els serveis de mercats que n'eren titulars i també el transport de les Orquestres Caravana i La Principal de Llagostera.

Segons la notícia publicada a "Los Sitios", aquest autocar va transportar la cobla La Principal de Llagostera que havia de participar a un aplec sardanista a Sant Hilari Sacalm. El conductor del Nazar, el senyor Eleuteri Viñas, del poble d'Albons, va adonar-se que els frens no funcionaven pas i va decidir cercar un taller per a reparar-los. Tanmateix, quan circulava pel carrer Tres Creus, els frens van deixar de funcionar i el Nazar va accelerar-se descontroladament. En aquella cursa folla i descontrolada, l'Eleuteri Viñas va arrambar el vehicle als arbres del carrer per a aturar-lo, arrencant arrencant diversos arbres i destrossant tres cotxes aparcats al carrer Sant Josep; també va danyar una part del jardí de l'hotel Ripoll i dos arbres més fins que va encastar-se en un arbre gros del carrer Generalísimo.

Notícia publicada al diari Los Sitios, de Girona:

IMG_8546

IMG_8547

El xòfer de l'autocar, el senyor Eleuteri Viñas, va resultar greument ferit. Les cames li van quedar enganxades entre els ferros de la carrosseria del vehicle. Mai més va tornar a conduir cap vehicle. L'acompanyant va patir ferides lleus. Estat del Nazar després del xoc amb l'arbre:

IMG_8551

Cal destacar que aquest accident hagués estat molt més greu si hagués ocorregut una estona més tard, quan el carrer Generalísimo havia d'estar ple de gom a gom dels participants a l'aplec sardanista previst a Sant Hilari Sacalm. Els danys que va causar es van valorar l'any 1974 en cinc milions de pessetes, una quantitat molt important aleshores.

A diferència de l'altre autocar Nazar que va accidentar-se a Serra de Daró, que va estar abandonat a l'era d'una masia de l'Escala molts anys, aquest Nazar fou dut fins a Bellcaire d'Empordà i va estar uns quants anys aparcat al pati del garatge del carrer Nord 14. La targeta de transport fou venuda a un transportista i el motor a un barquer de l'estany de Banyoles.

Agrairíem que si cap dels lectors d'aquest bloc conservés fotografies d'aquests autocars de la família Puig, ens les fes arribar per a publicar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada