dissabte, 15 d’octubre del 2011

Una altre obra d'ENHER: la central hidroelèctrica de El Pont de Suert.

Com ja hem exposat en anteriors cròniques sobre les obres executades per ENHER a l'Alta Ribagorça, el Pont de Suert, capital administrativa d'aquesta comarca, va ser l'indret escollit per a construir-hi les instal·lacions de tota mena que l'empresa necessitava.

La construcció de totes les instal·lacions d'ENHER a El Pont de Suert no va ser pas casual. Hi havia abundós terreny pla per bastir-hi les cases del personal, l'hospital, escoles, economat, cooperativa, el local social, els garatges i tallers dels vehicles. A més, estava ben comunicada per diverses carreteres.

L'elecció d'ENHER de El Pont de Suert per construir-hi aquestes instal·lacions va suposar que la població d'aquest municipi creixés en molt pocs anys. Majorment era gent jove. Hi ha haver molts treballadors que van entrar treballar a ENHER atrets per les condicions laborals que oferien, ens uns anys que hi havia molt poca feina i la cobertura assistencial de l'Estat era molt magre.

ENHER proporcionava formació escolar als fills dels treballadors i un servei d'assistència mèdica amb metges especialitzats. També va ser capdavantera aquesta empresa en la contractació d'assegurances en cas de mort del treballador a favor de la família.

De retruc, aquesta important massa de treballadors i llurs famílies va dinamitzar i enfortir el comerç i els serveis de El Pont de Suert. En aquells anys, la presència d'aquesta empresa segurament que va tenir importants efectes positius per una comarca molt empobrida.

La dèria del senyor Victoriano Muñoz i Oms per a maximitzar la capacitat productiva d'electricitat a la vall del Noguera Ribagorçana, va ser la causa que es construís una central hidroelèctrica a El Pont de Suert. Les obres van durar quatre anys, des del 1951 fins el 1955.

De l'àlbum fotogràfic de l'arxiu d'ENHER sobre la construcció d'aquest central hidroelèctrica, n'hem seleccionat les següents fotografies. La primera, de l'octubre del 1954, referida a la construcció d'un sifó, hi ha un camió Pegaso que basculava el bolquet per a descarregar-hi grava:

IMG_8980

Una altre fotografia del mes de maig del 1955 es veu el sifó completament acabat:

IMG_8978

L'octubre del 1955, les obres de construcció de la central hidroelèctrica de El Pont de Suert eren practicament acabades, talment es veu en aquesta fotografia:

IMG_8979

La darrera fotografia del novembre del 1958, presa de nit, hi ha aquesta central completament il·luminada:

IMG_8977

Aquest bloc vol agrair a la Fundació ENDESA la difusió de part de l'arxiu fotogràfic d'ENHER, agraïment extensiu també al senyor Sergi Treviño per totes les gestions desenvolupades per aquesta finalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada