dilluns, 12 de novembre del 2012

La tractora Barreiros 4238 de Transports Sellés SA de Quart (Gironès).

De tornada de Sant Feliu de Guíxols, on ens havien trobat amb antics transportistes ja jubilats, vàrem veure al pati de l'empresa Transports Sellés SA, de Quart, que afronta amb la carretera general de Girona, una tractora. Al pati hi havia dos senyors que rentaven uns tractors pulcrament restaurats. Casualment, un d'ells, en Josep Maria Vicens, és un bon amic d'en Miquel Patinyo. 

Vàrem girar cua i vàrem fer cap al pati de l'empresa Transports Sellés SA. En Josep Maria Vicens, rialler i acollidor, ens va franquejar  la porta. Envoltat de tractors restaurats hi havia una espatarrant i majestuosa tractora Barreiros 4238 de l'empresa Transports Sellés SA. Aquesta empresa de transports sempre va optar pels camions produïts per l'empresa fundada per l'Eduardo Barreiros. Era un dels clients principals de Gerauto SA, concessionari oficial Barreiros a les comarques gironines.

En Josep Maria Vicens va explicar-nos que aquesta tractora havia recorregut dos milions sis-cents mil quilòmetres. Controlada per Chrysler España SA, aquests camions Barreiros sortien amb uns motors d'una qualitat extraordinària. Quan era en actiu, treballava per la fàbrica Nestlé de Sant Gregori, a tocar de Girona, arrossegant un semiremolc d'un sol eix carregat de pots per proveir la planta. En Josep Maria Vicens dins la cabina del Barreiros:   

IMG_2720

El Barreiros, que arrenca a la primera, amb el motor engegat i el tub d'escapament fumejant:

IMG_2730

Aquesta tractora va patir les transformacions pròpies d'aquells anys: la substitució dels fars originals pels que muntaven els camions Pegasos, amb més capacitat d'il·luminació, i la marca Renault, aleshores propietària de l'empresa, amb la intenció de modernitzar-la i que la desvirtuava per la pèrdua dels trets originals.

IMG_2710

Dues fotografies de perfil de la tractora Barreiros 4238, un disseny enterament espanyol, molt modern i elegant aquells anys:

IMG_2711

IMG_2740

IMG_2737

Interior d'aquesta cabina amb un tablier de quatre rellotges:

IMG_2729

IMG_2705


IMG_2739

IMG_2738

La tractora Barreiros 4238 estava acompanyat de dos tractors de la mateixa marca:

IMG_2727

IMG_2788

IMG_2808

D'esquerra a dreta, en Miquel Patinyo, en Josep Maria Vicens i en Joan Brugués i Prat davant de la tractora Barreiros 4238:

IMG_2733

Per substituir els camions Barreiros, Transports Sellés SA va comprar camions Volvo, possiblement un dels millors camions del món. Agraïm als senyors Sellés i Vicens la possibilitat d'haver pogut gaudir d'aquesta tractora, un vehicle emblemàtic de principis dels anys 1970.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada