diumenge, 14 de juliol del 2013

L'Àngel Torrent i Puig, fundador del taller i grues El Globo de Girona.

L'Àngel Torrent i Puig va néixer a Llorà, un poble agregat a Sant Martí de Llemena, a l'extrem de la comarca del Gironès limítrof amb la Garrotxa, l'any 1933. Completats els estudis bàsics, a onze anys d'edat feia de pastor de vaques a Sant Martí de Llemena. També va treballar a bosc, en l'extracció de llenya i producció de carbó. Aquestes activitats, d'una gran duresa, cal posar-les en relació amb el context d'aquells anys, la immediata postguerra, uns anys extremament difícils.

L'any 1949, a setze anys d'edat va entrar d'aprenent de mecànic al Garatge Internacional de la plaça Calvet i Rubalcaba de la ciutat de Girona. Aquest garatge, molt important aquells anys, era propietat del senyor Manel Planas, fill també de Llorà. Ocupaven un edifici que havia estat una antiga caserna de l'exèrcit i reparaven autos i camions, en compraven i venien i oferien el servei de pupil·latge de vehicles: autos, camions i autocars.

L'any 1952 el senyor Baulenas, un conegut empresari de Granollers dedicat a la compravenda de camions, va comprar el Garatge Internacional al senyor Planas. El senyor Baulenas, en qualitat de nou amo, va canviar-li el nom del Garatge Internacional a Garatge Baulenas. L'edifici que ocupaven a la plaça Calvet i Rubalcaba era insuficient per atendre tots els serveis que oferien. Aleshores van traslladar el taller a un local del carrer Figuerola, a tocar del passeig de la Devesa de la ciutat de Girona, que havia estat una sala de festa i ball que se'n deia El Globo

A la dècada dels anys 1950 l'activitat principal del taller de can Baulenas de Girona era la transformació de camions procedents de l'exèrcit per atendre la demanda de camions. Es compraven camions en les subhastes que convocava l'exèrcit i els reforçaven i reparaven. També compraven xassissos i muntaven camions sencers: l'acoblament del motor, el diferencial, una cabina, la part elèctrica, etc. Amb aquesta activitat es feien els diners aquells anys. 

L'any 1953, a vint anys d'edat el senyor Torrent va haver de fer el servei militar a la ciutat de Barcelona. Llicenciat de les obligacions militars, va reprendre l'ofici de mecànic al taller Baulenas de Girona. En aquell temps el Garatge Baulenas va ser nomenat representant dels autos Simca a les comarques gironines. Aquests cotxes s'importaven segons les quotes assignades prèviament. Per aquest motiu, el senyor Torrent va estar-se un mes a la fàbrica que Simca tenia a prop de París en un curs de formació de mecànics.

El senyor Baulenas residia a Granollers i estava al davant del negoci de compravenda de camions que tenia a la capital del Vallès Oriental. A Girona tenia un encarregat al capdavant del garatge però no anava pas a l'hora. Aquest fet era un autèntic maldecap.

Al cap d'un temps l'Àngel Torrent canvia d'aires i treballa de xofer a Transports Mateu, de Girona, que tancaven llurs camions al garatge Baulenas. Al senyor Torrent li van confiar un camió Ford que muntava un motor Massé dièsel, una còpia sense miraments del motor Berliet, amb un canvi de cinc marxes i carrossat amb una caixa de fusta per a transports generals. Amb el Ford traginava sacs de farina produïda per la Farinera Teixidor de Girona, ubicada en un edifici modernista projectat per l'arquitecte Rafael Masó, una construcció de l'any 1910, als flequers i pastissers de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. 

Al cap de dos anys l'Enric Vergés, gerent del taller Baulenas de Girona, va proposar-li a l'Àngel Torrent de traspassar-li el negoci del taller del carrer Figuerola. Sabien que el senyor Torrent era molt treballador, complidor, honrat i excel·lent mecànic. El traspàs incloïa la clientela del taller i el compromís de donar-li feina. Després de barrinar-ho l'any 1966 van acordar el traspàs i va ser el propietari, amb un altre soci, del taller mecànic de can Baulenas de Girona. Va plegar de conduir camions a Transports Mateu. 

La primera decisió del senyor Torrent va ser canviar-li el nom del negoci: Taller El Globo. Tothom coneixia la sala de festa El Globo, molt popular, o sabia perfectament on era. Van continuar les reparacions de camions i cotxes. 

L'accelerada motorització de Catalunya, que a les comarques gironines s'accentuava pels turistes que envaïen La Costa Brava en el bon temps, va ser la causa que apareguessin les grues que remolcaven els vehicles espatllats. Les reparacions a la carretera presentaven, cada dia que passava, un risc major per l'augment del trànsit.

El primer servei de grua a Girona va prestar-lo en Josep Casals, fill de Salt i per motiu El Cigarro, amb un taller al passeig de la Devesa de Girona. Aquest servei els pocs gruistes que hi havia al país el prestaven les vint-i-quatre hores del dia.

L'Àngel Torrent va disposar de la segona grua per a remolcar vehicles a Girona. Era un camió d'en Fontsaveu, l'estanquer del poble de Llorà i alhora ordinari que cobria la línia de Llorà i Sant Esteve de Llemena a Girona. Segons la documentació de Trànsit era un Chevrolet, per bé que el camió sencer -motor, transmissió, cabina- era d'un Ford. Coses d'aquells anys. La ploma va construir-la el senyor Torrent a cops de mall. Al cap d'un temps van acoblar-li un motor dièsel Barreiros, com s'estilava aleshores. La única fotografia que el senyor Torrent conserva de la seva primera grua: 

IMG_6347

El segon camió grua del Taller El Globo va ser un Barreiros Saeta. Aquest camió procedia del Ministeri d'Obres Públiques. L'Àngel Torrent va comprar-lo al desballestador Millan de Girona. Li va muntar la grua d'autofabricació que equipava el Chevrolet. Aquest camió al cap d'uns anys va vendre'l a Grues Peix, del carrer Indústria de Ripoll. Va ser la primera grua de Can Peix. Fotografies d'aquest Barreiros Saeta a l'exterior de la nau que Grues Peix té al polígon industrial Rocafiguera de Ripoll:

IMG_6349

camió Barreiros Saeta grua (1972)

camió Barreiros Saeta (1972)

camió Barreiros Saeta a Ripoll (1972)

camió Barreiros Saeta a Ripoll - Girona (1972)

camió Barreiros Saeta (1972)

El tercer camió de la casa va ser un Barreiros 4220 comprat usat a Construccions Rubau-Tarrés. Era un camió meravellós, d'una gran potència i fiabilitat. El tallet RAN va construir-li una grua amb un argue que li permetia d'arrossegar camions i autocars. Al cap d'uns anys el Barreiros va vendre'l a Grues Girona SA. Aquesta empresa va vendre'l altre cop a un gruista d'Olesa de Montserrat.

El Barreiros 4220 va ser substituït per un camió Volvo de tres eixos comprat a Holanda. Aquest camió, procedent de l'exèrcit, muntava una grua damunt del xassís. El taller RAN va acoblar-li les preses de força. Va donar també un resultat magnífic, òptim. Fotografia del camió Volvo amb la grua que muntava:

 IMG_6348

Un cop jubilat el senyor Torrent l'any 1999, a seixanta-cinc anys d'edat, va vendre el Volvo a l'empresa Grues Viñolas SL de Vidreres:

IMG_5686

IMG_5679

IMG_5691

Un tractor amb llur remolc de la família Torrent:

IMG_6350

I el cotxe familiar dels anys 1990, un Ford Orion:

IMG_6351

Grues Globo va ser una empresa molt coneguda a Girona i pobles del voltant. El senyor Torrent és molt treballador i cobria el servei de grua tots els dies de l'any les vint-i-quatre hores. L'empresa Autocars Olivet sempre va confiar a Grues Globo el remolcament de llurs autocars: eren complidors i molt professionals.

Fotografia del grup d'afeccionats que vam aplegar-nos el passat 25 de maig a l'Hostal de la Nuri, a Sant Gregori; de dreta a esquerra: en Pere Liu, l'Àngel Torrent i Puig, en Joan Brugués, en Martirià Brugada i en Joan Mercader davant de la porta del menjador de l'hostal:

IMG_6352


IMG_6353

Agraïm al senyor Àngel Torrent la seva biografia i història del seu taller i servei de grues que girava amb el nom de El Globo, amb què aprofundim en les empreses de grues de les comarques gironines, de gran importància per ser les carreteres de Girona, bàsicament la carretera Nacional II, una de les principals artèries europees. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada