dijous, 25 de juliol del 2013

L'Estop i les dues furgonetes Nazar B de Transports Lluís Dorca de Girona.

D'en Lluís Dorca, un transportista del carrer del Carme del barri de Vista Alegre de Girona, ja n'hem parlat en aquest bloc. Un de llurs primers camions va ser un vell camió comprat a Transports Barnadas amb matrícula GI-6XXX. A la primera meitat dels anys 1960, que s'encaraven amb il·lusió, confiança i optimisme, va comprar dos camions grossos de la casa Nazar que muntaven unes caixes de fusta per a transports generals. També tenien dues furgonetes Nazar B. 

El senyor Dorca cobria transports generals. Treballava principalment en el transport del pinso que la casa Ganador produïa a Manresa fins a la ciutat de Girona. Per atendre aquest transport disposava de dos camions Nazar de set tones. Als anys 1960 el viatge de Girona a Manresa per carreteres estretes i recargolades era tota una odissea. Les punxades dels pneumàtics i les panes de tota mena sovintejaven. Quan un camió gros s'avariava a la carretera se'l reparava allà mateix. El remolcatge de camions avariats, amb grues, no era freqüent.

El repartiment dels sacs de pinso Ganador als distribuïdors i granges dels pobles de les comarques gironines es realitzava amb dues furgonetes Nazar B, l'una amb caixa de fusta per a transports generals i l'altre amb una carrosseria metàl·lica tancada.

En Pere Liu, que segueix la recerca infatigable de retrats de vehicles Nazar, disposa de tres fotografies d'aquestes dues furgonetes facilitades per la senyora Providència Dorca, filla d'en Lluís. Les dues primeres corresponen a la furgoneta tancada. La primera, sense la cuirassa del radiador i amb la matrícula del vehicle, GI-53002. L'Estop, el gos de la família, molt estimat que acompanyava el senyor Dorca en la distribució de mercaderia, hi és repenjat:

Col·lecció Sra. Providència Dorca.

L'Estop repenjat a la part superior de la furgoneta Nazar, amb la seva carrosseria bicolor:

Col·lecció Providència Dorca.

L'altre fotografia hi és retratat el senyor Lluís Dorca acompanyat de la seva esposa, enjogassat amb l'Estop, un gos molt intel·ligent i sociable amb la família i els amics. De gairell també hi surt el camionet Nazar amb la seva caixa de fusta i les alces:

Col·lecció Providència Dorca.

El senyor Dorca va comprar uns camions Avia, que també equipaven motors Perkins, quan va treure's de sobre els Nazars per renovar la flota. Un d'aquests Avia era un furgó tancat capitoné. 

Fotografia que conserva la família Dorca d'un dia festiu al camp; al fons un camionet Sava freqüent als anys 1970 i 1980:

IMG_7219

Els anys 1980, el senyor Dorca treballava amb una furgoneta Mercedes Benz. I a finals del 1980 va comprar dos camions Man de vuit tones a Vehicles i Subministres Ter SA, de Fornells de la Selva, empresa del senyor Pere Bartomeu i Viñas que importava i venia camions usats del mercat comú europeu, principalment d'Alemanya, Holanda i Bèlgica. Aquests camions, carrossats amb unes caixes isotèrmiques, treballaven per una fàbrica d'embotits del barri del Pont Major de Girona.

Cal agrair el temps i esforços que en Pere Liu esmerça en la recerca de fotografies sobre els vehicles Nazar que ell, en qualitat de cap de mecànics del concessionari oficial de Girona, va mantenir i reparar. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada