divendres, 24 d’abril de 2015

Projecte Cultura en Ruta d'Òmnium Cultural: més fotografies de la tractora Barreiros i llur semiremolc Daf.

La miscel·lània publicada l'any 1975 per Òmnium Cultural, una entitat fundada el juliol de 1961 per industrials catalans per promoure i defensar la cultura i llengua catalana davant la repressió i escomeses de la dictadura franquista, la qual regalava als seus socis, conté més fotografies de la tractora Barreiros i el semiremolc Daf amb el qual aquesta entitat portà a cap el projecte Cultura en Ruta, consistent en la venda de llibres i subscripcions a revistes i demés publicacions en català. Es tractava de recuperar els lectors en català després de la desfeta de l'any 1939 i incorporar-hi nous lectors.

Per aquest projecte Òmnium Cultural comprà una tractora Barreiros i un semiremolc DAF dotat d'una gran flexibilitat. La primera carrosseria fou construïda pel carrosser Sarquella de Banyoles (Pla de l'Estany). Lliurà el semiremolc de venda ambulant de llibres i discs en català a les darreries de l’any 1968. Tenia una longitud de dotze metres i un pes de dotze tones. Fotografies d'aquest Barreiros. El bibliobús Cultura en Ruta fou presentat al públic el 19 de març de 1970 a Terrassa. 

IMG_6080

Retratat a Castellfollit de la Roca, un dels pobles més pintorescs de Catalunya:   

IMG_6081

El gener de 1971, Carrosseries Novell de l'Hospitalet del Llobregat el reformà amb la incorporació d'unes comportes accionades mitjançant cilindres hidràulics que podien funcionar sense connexió elèctrica; funcionaven amb bateries. La darrera sortida del bibliobús fou el mes de maig de 1978 a La Roca del Vallès.
 
1970 Cultura en ruta Omnium Cultural

IMG_6083

IMG_6082

Aquest camió el conduí molts anys el senyor Pere Querol i Utjes. Una feina delicada per la repressió, la por i les amenaces que hagueren de suportar els impulsos i treballadors d'aquest projecte. Manllevant l'expressió d'en Salvador Espriu i Castelló, el poeta de Sinera, la feina de Cultura en Ruta contribuí a salvar els mots. 

Cap comentari:

Publica un comentari