divendres, 11 de maig del 2018

Un Pegaso i un Barreiros de Construccions Fusté SA de Cassà de la Selva (Gironès).

Un bon amic ens ha enviat unes fotografies de dos dels camions vells que l'empresa Construccions Fusté SA guarda a la seva planta de Cassà de la Selva, municipi de la comarca del Gironès, un Pegaso 1061 i un Barreiros 300: 

Barreiros 300 i Pegaso 1061

Construccions Fusté SA fou fundada a Cassà de la Selva a mitjan de la dècada de 1960, aprofitant la bonança d'aquells anys, pels germans Lluís i Miquel Fusté. Proveïts amb un tractor Massey Ferguson, que juntament amb un remolc i eines de llaurar, també guarden ben restaurat, feien treballs agrícoles. Treballadors de mena, l'any 1971 estrenaren un Pegaso 1061 comprat a can Forné, el concessionari oficial de Girona, que carrossaren amb un bolquet de can Fluvià. Amb aquest camió feren les primeres excavacions, activitat que ampliaren a les pavimentacions i l'execució d'obres públiques com carreteres, obres d'urbanització, ponts i altres infraestructures. Xavier Alsina SA és l'altre empresa gironina que treballa en aquest sector. Frontal del Pegaso 1061 i interior de la cabina: 

Pegaso 1061 frontal

cabina Pegaso 1061

cabina Pegaso 1061 1

El segon camió fotografiat, un Barreiros 300, és carrossat amb un bolquet de Carrosseries Comellas de Sallent, acreditat carrosser especialitzat en la construcció de bolquets que plegà fa anys; desapareguda l'empresa els treballadors constituïren una cooperativa amb l'ànim de prosseguir la producció de carrosseries. Aquest camió ofereix un xassís llarg, poc corrent en la configuració de vehicles d'obres, fet que l'estilitza i embelleix. Comprat a Gerauto SA, el concessionari oficial Barreiros de Girona, l'accionista principal del qual fou el senyor Joan Puig, que procedia de Dimasa, treballà fins fa poc temps: 

Barreiros 300

Barreiros 300 frontal

Tablier i palanca del canvi de marxes del Barreiros 300:

tablier Barreiros 300

palanca canvi de marxes Barreiros 300


D'aquells anys, Construccions Fusté SA conserva tres Pegasos més. El primer, un 1065 Europa matriculat a Madrid que compraren d'ocasió a Transports Gurt de Santa Coloma de Farners; el segon, un Comet també comprat d'ocasió sobre el xassís del qual Bolquets Fluvià SA li muntà una grua Valman. El darrer Pegaso que l'empresa comprà nou fou un Tecno 1217 que encara treballa. No tenim malauradament pas fotografies d'aquests tres vehicles.

Els vehicles de Construccions Fusté SA sempre han presentat un estat impecable, immaculat. De les empreses d'aquest ram a la demarcació de Girona, és de les que destaca per la netedat i excel·lent manteniment dels vehicles. En plantilla han tingut mecànics, pintors i planxistes per el manteniment de la flota de vehicles (camions i maquinària d'obra civil). Gent conservadora i pràctica, han aplicat una hàbil i intel·ligent política de compres: camions Mercedes Benz i màquines Caterpillar. 

Després de treballar amb Pegaso, i llevat de dues tractores Volvo, Construccions Fusté SA sempre ha treballat amb camions Mercedes Benz estrenats nous. Formigons Cassà SL, que produeix i distribueix formigó fresc, també pertany a aquesta empresa constructora familiar. Desconeixem quin serà el futur d'aquests camions que Construccions Fusté SA guarda a  Cassà de la Selva. Si preval l'esperit conservador i prudent que ha presidit la direcció de l'empresa en el curs dels anys, no cal patir gaire.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada