dijous, 26 de febrer del 2009

ARCO 2009: una sorpresa

ARCO és una fira internacional d'art contemporani que es celebra anualment a Madrid, organitzada per la Fira de Mostres d'aquesta ciutat.

Una de les obres d'art més destacades i que més han cridat l'atenció dels assistents i de la premsa en general, ha estat la mostra d'un camió de mida natural confegit talment com si d'una estructura d'ossos es tractés: el morro de la cabina aparentant una boca oberta amenaçant, i la cisterna simulant les costelles d'un animal.

Crec que aquesta obra d'art destaca pel detallisme de les peces que duu un camió real talment com els retrovisors, la roda de recanvi, el dipòsit de carburant, volant, etz.

Deixo al marge els comentaris i crítiques relatives a la qualitat d'aquesta obra, llur preu de venda, llur significació, les influències que acusa i la seva ubicació dins dels corrents de l'art contemporani. La meva ignorància sobre aquesta matèria i l'objecte d'aquest bloc centrat en el transport a Catalunya, constitueixen un bon motiu per a no pronunciar-s'hi.

Un dels trets que destaca en aquesta obra d'art són les seves dimensions, qualificables de descomunals, més encara si en principi va destinada a ser adquirida per un particular i l'ha d'instal·lar al saló de la seva casa.

Tal vegada la mostra d'aquesta obra tingui per a objectiu de promocionar al seu autor o projectar a una galeria dins d'una mostra de publicitat aprofitant el ressò que genera ARCO. Per tant es tractaria d'una mera campanya publicitària d'una obra no creada amb la finalitat de ser venuda.

Al marge de la finalitat de l'artista o de la galeria que exhibeix aquesta obra, cal reconèixer que ha estat una de les grans atraccions d'ARCO 2009.

La part davantera d'aquest "camió" no resulta gaire acollida, amigable i càlida:

camió exposat a ARCO 2009

Fotografia de perfil del camió exposat a ARCO 2009:

camió exposat a ARCO 2009

Si bé en general els camions no són considerats equiparables a les obres d'art, sembla que hi ha artistes que trobem en els camions elements d'inspiració i creació, i fins i tot susceptibles de ser exposats a ARCO amb gran ressò de públic i premsa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada