dimecres, 25 de novembre de 2009

Llibre commemoratiu del cinquantè aniversari de la COOPERATIVA DE GUISSONA: 1959-2009.

Enguany es celebra el cinquantè aniversari de la fundació de la COOPERATIVA DE GUISSONA, creada per iniciativa de ramaders de Guissona i rodalies, els quals van constituir aquesta cooperativa que ha esdevingut el GRUP ALIMENTARI GUISSONA SA, una de les principals indústries agroalimentàries de tota Europa.

La constitució de la COOPERATIVA DE GUISSONA és a finals dels anys cinquanta, una dècada on es produeix la revolució del món rural mitjançant la introducció de la maquinària que substitueix els animals de treball. Aquest fet comporta un doble efecte: una important millora de la productivitat i rendiment agrícola i, ensems, un excedent de la mà d'obra. D'aquí arrenca el despoblament i abandonament de molts pobles de la Catalunya interior els habitants dels quals emigren cap a les ciutats a la recerca de noves oportunitats de feina i millor qualitat de vida.

A finals dels anys 1950 també es produeix paral·lelament el creixement urbanístic i de població a Barcelona i llur àrea metropolitana, els quals demanden carn i altres aliments. Aquest nou mercat és un dels objectius que cobreix i amb gran èxit la COOPERATIVA DE GUISSONA. Per a atendre aquesta demanda i transportar els aliments i distribuir-los per Barcelona i altres ciutats, aquesta Cooperativa ha disposat d'una important flota de camions que reparteixen diàriament llurs mercaderies a les botigues BONAREA del GRUP ALIMENTARI GUISSONA SA. No és casualitat que l'any 1959 també es fundés CAPRABO, la primera cadena de supermercats catalana.

Per a commemorar aquest esdeveniment, el GRUP ALIMENTARI GUISSONA ha tingut l'encert de publicar un llibre de 264 pàgines, en reconeixement a l'esforç de totes aquelles persones que han fet possible els 50 anys dels GRUP ALIMENTARI GUISSONA, el qual repassa la història d'aquesta cooperativa, llur creixement i expansió, amb fotografies de gran interès que il·lustren aquest procés.

Aquest llibre té alguns apartats especialment interessants com és el capítol dedicat a la transformació de les zones rurals amb fotografies d'època de les feines del camp just abans de la mecanització amb el tractor com a protagonista principal; altres capítols com el subministrament de bestiar i aus o les fàbriques de pinsos i llur distribució contenen fotografies prou interessants tant dels camions com de les instal·lacions i maquinària usada per a llur producció.

Indubtablement, per als afeccionats als camions clàssics, el capítol d'aquest llibre més interessant és el dedicat a la logística amb diverses fotografies dels camions que ha tingut la Cooperativa durant aquests anys: des dels Ebro als Pegaso 1065 passant pels Barreiros Saeta o els Ford Thames Trader, fins els moderns Daf, Iveco i Mercedes Benz Atego. Una de les altres seccions prou interessants és l'evolució de la ciutat de Guissona en la dècada dels anys 1950 fins els anys 1970 amb diverses actuacions promogudes per la Cooperativa de Guissona com la construcció d'habitatges. Finalment, és remarcable els darrers capítol dedicats a les Fires i a les inauguracions, amb fotografies que permeten constatar l'evolució del país i la modernitat assolida.

Primer furgó de la Cooperativa de Guissona per al transport de garrins (1967):


Camió Ebro carregant garrins a finals dels anys 1970:

Camió Ebro en la incubadora de Verdú (L'Urgell) l'any 1979:

Camió Pegaso Comet descarregant pinso fabricat per la Cooperativa de Guissona en una sitja d'una granja a mitjans dels anys 1970:
Tres camions Pegaso a la fàbrica de pinsos de Les Pallargues (La Segarra), que entrà en funcionament l'any 1971:
Camions Avia i Ebro de repartiment de productes a les botigues de la Cooperativa de Guissona:
Flota de camions Pegaso 1065 "Europa" i Barreiros 4220, dos dels camions espanyols més emblemàtics de la dècada del 1970, aparcats a les instal·lacions de la Cooperativa al municipi de Guissona:Ebro B i C al moll de la fàbrica de pinsos de la Cooperativa de Guissona carregant sacs l'any 1965:Primera flota de camions de la Cooperativa de Guissona per al transport de gra i pinsos a granel l'any 1966, constituïda per Barreiros Saeta i Super Azor, Pegasos Comet i 1065 i Ford Thames Trader.Camions de transport de matèries primeres i cubes de pinso a la fàbrica de Guissona l'any 1970: en primer pla hi ha dos Pegaso 200:Fotografia de l'ampliació de la flota de camions dedicats als transport de matèries primes, cubes de pinso, gàbies de pollastres i frigorífics l'any 1975:Fotografia de la inauguració de les oficines centrals, l'escorxador d'aus i la classificadora d'ous al carrer Verge del Claustre de Guissona l'any 1969: a la dreta hi ha el senyor Jaume Alsina acompanyant el governador civil de Lleida, Sr. Martínez Val:Cal felicitar als responsables de la COOPERATIVA DE GUISSONA SA la iniciativa de posar a l'abast dels interessats aquest llibre que pot adquirir-se a les botigues BONAREA pel mòdic preu de 1,50 €, per quant reflecteix no tant sols la gran revolució agrària produïda a l'Estat espanyol durant la dècada dels anys 1950 amb la mecanització del camp mitjançant la introducció del tractor, sinó endemés perquè permet veure en una perspectiva de mig segle la gran evolució que a tots nivells ha experimentat Catalunya, en aquest cas concret focalitzat en un dels projectes empresarials més exitosos que contribueix decididament a que aquest país sigui un dels principals clústers agroalimentaris d'Europa.

A més, per als afeccionats als camions, les fotografies que conté aquest llibre de la flota de vehicles de la COOPERATIVA DE GUISSONA us permetrà de gaudir d'una estona distreta. No badeu pas ara que encara hi sou a temps d'adquirir-lo. Aquest llibre també és disponible en castellà en les botigues BONAREA de la resta de l'Estat espanyol com Aragó o Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada