diumenge, 7 de febrer del 2010

L'Autocar Nazar "Ocell Blau" del senyor Miquel Canal i Morató de la vila d'Olot (Garrotxa)

Gràcies a l'arxiu del senyor Joan Brugués i Prat, hem tingut notícia d'un autocar Nazar model "Ocell Blau" que va pertànyer al senyor Miquel Canal i Morató, de la ciutat d'Olot, capital de La Garrotxa. El senyor Canal tenia una empresa d'autocars amb tres vehicles, entre els quals, un Nazar "Ocell Blau" de la segona sèrie, amb el disseny agosarat i característic d'aquest model.

Aquest Nazar "Ocell Blau" era equipat amb un motor Perkins Hispania i tenia vint-i-cinc places. L'any 1977 fou comprat pel senyor Joan Brugués destinant-lo a cobrir serveis de l'empresa OLIVET. Posteriorment fou venut al senyor Jaume Fontanet, de l'empresa XEYCARS S.L. de Santa Coloma de Farners. Al caps d'uns anys fou recomprat pel senyor Brugués, desballestant-lo al cap de pocs temps. Llur matrícula era GI-53093.

Les fotografies que es conserven d'aquest autocar Nazar foren preses quan ja estava mig desballestat juntament amb altres autocars a l'exterior del garatge de l'empresa OLIVET de Banyoles (Pla de l'Estany). En aquesta primera fotografia hi ha el Nazar de la segona sèrie, talment com es palesa pels llums davanters verticals i encaixonats, al costat d'un autocar Seddon carrossat per CISCAR que també va pertànyer a OLIVET:

img015

En aquestes dues fotografies es veu el Nazar per darrera, on hi destaca també les formes arrodonides, la baca i llur escala d'accés. Al costat del Nazar hi ha un Pegaso Monotral carrossat per JORSA i un OM italià carrossat per AYATS.

img018 - copia

img016

Finalment, en aquesta fotografia es veu el Nazar que sobresurt un xic per l'esquerra, juntament amb el Seddon carrossat per CISCAR i l'OM carrossat per AYATS. En quant a l'OM, el senyor Brugués en conserva un gran record atès que era un vehicle d'una gran qualitat i fiabilitat; la carrosseria Ayats que hi muntava era possiblement la millor de l'època tant pel disseny modern i encertat com per la qualitat de materials i acabats.
img014
El representant d'OM a Catalunya era el senyor Roqueta, emparentat amb els propietaris d'AUTOCARS ROQUETA de Tona (Osona), el qual tenia la representació al carrer Mandri de Barcelona. Posteriorment, van ser titulars d'un concessionari de cotxes Ford en el mateix local del carrer Mandri.

Per la informació que he pogut espigolar, aquest és l'únic NAZAR model "Ocell Blau" del qual en tinc notícia a Catalunya. És segur que en van haver-hi més. A veure si amb sort i constància n'apareixen més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada