dissabte, 28 d’agost del 2010

El Pegaso Tecno de l'empresa HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA de Sant Bartomeu del Grau (Osona)

En Josep Puigneró i Sargatal, com nombrosos emprenedors del país, va començar llur activitat industrial amb dos telers a casa seva. L'any 1956 juntament amb el seu germà Rosendo van constituir la societat HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA, amb domicili a Sant Bartomeu del Grau (Osona).

Malgrat no pertànyer a cap de les importants i conegudes famílies del tèxtil català -els Llaudet, Torredemer, Muntadas, Viladomiu, Montal, Serra Balet, Espona, Llobet Guri, Valls Taberner, Godó, Miró-Sans, Carles-Tolrà, Sedó, Batlló, Bertand i Serra o Soldevila-, en Josep Puigneró va esdevenir un dels primers filadors i cotoners de l'Estat espanyol mercès el creixement de facturació i vendes de HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA, durant la dècada de 1960 i 1970, amb tres plantes productives a Sant Bartomeu del Grau, Santa Eugènia de Berga i Prats del Lluçanès.

Durant la dècada del 1970, l'empresa acusa greument la crisi del tèxtil que afecta a tota la indústria catalana, havent de presentar suspensió de pagaments l'any 1983 amb un passiu de més de nou mil milions de pessetes. Un any després va aixecar la suspensió de pagaments després d'assolir un conveni amb els creditors. En aquells anys era l'empresa tèxtil més important de l'Estat espanyol i una de les principals d'Europa.

En els anys 1990, HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA experimenta importants pèrdues econòmiques per dues causes principals: per una banda, les importacions massives de producte tèxtil d'Àsia, amb una davallada de les vendes; a més, en Josep Puigneró fou acusat de cometre un delicte contra el medi ambient pels abocaments contaminants als riu Ter i Sorreig durant els anys 1990 al 1993. L'any 1995 l'Audiència de Barcelona va condemnar-lo a quatre anys de presó. Fou el primer empresari espanyol que va ingressar a la presó per delicte ecològic.

Crec sincerament que aquest judici a en Josep Puigneró, amb tot el ressò mediàtic que va comportar en aquell moment, tenia una finalitat exemplaritzant als empresaris sobre la promulgació de nous tipus penals de protecció del medi ambient. Va tocar-li el rebre a en Pepitu Puigneró perquè no tenia pas padrins i pertanyia a un sector econòmic que no era considerat estrategit en la política industrial espanyola. Resulta simptomàtic l'actuació del fiscal, en Joaquin Pérez de Gregorio, que va sol·licitar l'agreujant de danys catastròfics, petició que fou desestimada en la sentència condemnatòria dictada per l'Audiència de Barcelona i ratificada pel Tribunal Suprem. En Josep Puigneró va ingressar a la presó mentre HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA, amb més de dos mil treballadors, s'ensorrava lentament.

Es curiós que el fiscal Pérez de Gregorio, tan primmirat amb els abocaments de HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA, no hagués tingut tanta cura i diligència en investigar les emissions a a l'atmòsfera de la combustió del carbó de la central tèrmica de Cercs, malgrat les denúncies formulades i els danys produïts en la vegetació que l'envolta. Qualsevol persona amb dos dits de front sap que no és el mateix una acusació al màxim responsable de HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA que fer-ho al màxim responsable de FECSA-ENDESA.

Des de l'any 1993 fins a l'any 2000, la Generalitat de Catalunya a través de l'Institut Català de Finances va atorgar a HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA diversos prèstecs que permetien la continuitat de l'activitat industrial i dels llocs de treball. Tanmateix, l'any 2003, la Comissió Europea arran d'una denúncia presentada, va resoldre que HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA havia de tornat aquests prèstecs, provocant el tancament definitiu de l'empresa.

Avui dia algunes de les naus de HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA ja han estat enderrocades. Altres tenen un futur incert per la crisi industrial i immobiliària que pateix el país. Curiosament l'altre dia quan era a SODECA, empresa de Sant Quirze de Besora fabricant d'aparells de ventilació industrial, vaig poder fotografiar aquest Pegaso Tecno mentre li carregaven palets.

IMG_7928

IMG_7929

IMG_7938

Enraonant amb el xòfer, va informar-me que aquest Pegaso pertanyia a HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA, i l'havia comprat quan aquesta empresa va tancar les portes l'any 2003. N'estava ben satisfet de la compra: havia fet molts pocs quilòmetres ja que solament transportava producte tèxtil entre les plantes de Sant Bartomeu del Grau i Santa Eugènia de Berga. Fins a aquest estiu aquest camió havia recorregut 500.000 quilòmetres, si bé la cabina presentava els característics podrits de la xapa dels Pegaso.

L'any 1993 ENASA, fabricant dels vehicles Pegaso, fou venuda al grup IVECO. Just deu anys més tard, HILADOS Y TEJIDOS PUIGNERÓ SA tancava les portes definitivament. Les dues empreses havien aguantat per les ajudes públiques. Tanmateix, les conseqüències són les mateixes: la pèrdua de competivitat industrial en els mercats estrangers i el progressiu empobriment del país.

1 comentari:

  1. Todo fue una caza absolutamente injustificada cuyo final fue cerrar la segunda empresa textil del pais y que 2000 trabajadores pasaran al paro. Por que esta persecución contra alguien que hacia bien su trabajo y era honrado, cosa que no pueden decir la mayoria de los habitantes de este pais

    ResponElimina