diumenge, 29 d’agost de 2010

TRANSPORTS CAPDEVILA de Ripoll (Ripollès)

Transports Capdevila té llurs orígens en La Pobla de Lillet (Berguedà), quan l'avi Capdevila, carreter d'ofici, transportava a començaments del segle XX mercaderies amb carro des de La Pobla de Lillet fins a Manresa passant per Berga i la resta de pobles i colònies tèxtils de la conca del Llobregat.

En Josep, en Joan i l'Agustí Capdevila i Casals, fills de l'avi Capdevila, van constituir societat continuant el negoci del transport. A mitjans dels anys 1940, mentre en Josep i l'Agustí romanien a La Pobla de Lillet, en Joan s'establia a Ripoll, on va obrir una agència per al lliurament de la paqueteria de la RENFE amb carro pel nucli urbà de Ripoll. En Joan Capdevila també tenia un altre carro amb dos bocois per atendre els comerços. En Joan Capdevila i Casals, fumant un caliquenyo, fotografiat davant d'un camió al garatge de La Pobla de Lillet:

img483

Fotografia del garatge de Ripoll, amb un carro i les menjadores dels cavalls:

img494

El carro de repartiment de recollida i lliurament de la RENFE fotografiat al costat de garatge de Ripoll:

img484

img485

A finals dels anys 1940, TRANSPORTS CAPDEVILA va comprar els primers camions, els quals destinaven preferentment al repartiment de la mercaderia de la RENFE per Ripoll. Per a atendre aquesta feina de recollida i lliurament de la paqueteria de la RENFE, en Joan Capdevila disposava de dos molls en l'estació de Ripoll. Estat actual d'un dels molls que havia estat de TRANSPOTS CAPDEVILA a l'estació de tren de Ripoll:

IMG_9998

Fotografies dels primers camions de Can Capdevila comprats en els anys 1940, engalanats per a la festivitat de Sant Cristòfol que es celebrava a La Pobla de Lillet:

img493

pobla3 a 24b

lapobla20

Chevrolet amb motor de benzina, comprat seminou a Barcelona, fotografiat al garatge de Ripoll:

img495

Una petit batzac sense conseqüències entre aquest Chevrolet i un Pegaso del nord d'Espanya carregat de ferro per a l'empresa LA FARGA CASANOVA SA, fabricant de cigonyals i blocs de motors, succeït al pont de Can Botey de Ripoll, a mitjans dels anys 1960:

Batzac entre un Chevrolet i un Pegaso a Ripoll

img492

En Joan Capdevila i un mosso fotografiats en el Coll de Merolla, nevat, davant d'un GMC:

img497

A finals dels anys 1940 compren el primer camió Pegaso amb motor de benzina directament a la fàbrica de Barcelona. La caixa fou fabricada per en Ramon Pons, un fuster de La Pobla de Lillet conegut popularment com "en Pericas" atès que llur família havia regentat la fonda Pericas. Aquest Pegaso fotografiat al pont del Casino de Ripoll. A la dreta hi sobresurt el campanar del Monestir de Santa Maria de Ripoll:

Pegaso de benzina de TRANSPORTS CAPDEVILA de Ripoll (Ripollès)

Una altre fotografia d'aquest Pegaso participant en la celebració de la festa de Sant Cristòfol a La Pobla de Lillet (Col·lecció del senyor Eduard Pujals):

lapobla16

El Pegaso i un GMC fotografiats al garatge de TRANSPORTS CAPDEVILA de La Pobla de Lillet:

img486

img490

Aquest Pegaso equipava originalment un motor de benzina; al cap d'uns anys, se li va muntar un motor dièsel HENSCHEL; i encara se li va instal·lar un tercer motor dièsel Pegaso comprat ja usat a Barcelona, abans d'acabar desballestat.

TRANSPORTS CAPDEVILA també va comprar un Ford importat a través del port franc de Barcelona. La compra d'aquests vehicles exigia disposar d'una autorització administrativa i era lliurat sense rodes. Després calia comprar les rodes. Aquest Ford fotografiat al Passeig de Sant Joan de Ripoll, just davant del taller mecànic d'en Jaumet Pradell i Soler. Al fons hi ha la catenària del tren de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses:

Ford de TRANSPORTS CAPDEVILA de Ripoll (Ripollès)

Aquest Ford era equipat de fàbrica amb un motor de benzina. Amb els anys, li fou muntat un motor dièsel EBRO fabricat per MOTOR IBÉRICA SA. També fou desballestat.

En Jaumet Pradell i Soler, representant de Barreiros i Babcock and Wilcox a la comarca del Ripollès, era un mecànic molt entès que solament d'escoltar el soroll del motor d'un vehicle espatllat, ja sabia quina pana tenia. Els camions de TRANSPORTS CAPDEVILA els reparaven tant en Jaumet Pradell, de Ripoll, com Can Freixas, de Berga.

Publicitat del camió Babcock diesel publicada al diari LA VANGUARDIA, de Barcelona, el 29 de novembre de 1960, amb tots els representants catalans, entre els quals, en Jaume Pradell i Soler:

Publicitat del camió Babcock Diesel a La Vanguardia (Barcelona)

La caixa d'aquest Ford també fou fabricada per en Pericas de La Pobla de Lillet. Durant els anys 1950 i 1960, les caixes de fusta dels camions de Can Capdevila les reparava en Joan Vert, un carreter del Raval Barcelona de Ripoll que fabricava caixes per a camions; posteriorment va ampliar el negoci traslladant-se a un local més gros de la carretera de Barcelona de Ripoll.

Durant els anys 1950, TRANSPORTS CAPDEVILA va comprar dos camions GMC: un era equipat amb un motor dièsel Perkins, i l'altre duia un motor de benzina. Aquest darrer GMC al cap d'uns anys fou venut a un transportista de Campdevànol. Un d'aquests GMC fotografiat a la festa de Sant Cristòfol de La Pobla de Lillet (col·lecció Eduard Pujals):

lapobla17

TRANSPORTS CAPDEVILA repartia la paqueteria de la RENFE i ensems realitzaven transports generals com ciment des de la fàbrica de Clot de Moro fins a Olot i Vic, producte tèxtil, o carbó des de les mines de Fígols (Berguedà) fins a Can Terrades de Ripoll.

A finals dels anys 1960 i durant els anys 1970, en Joan Capdevila va renovar la flota amb les dues marques de referència d'aleshores: Pegaso i Ebro. Un dels dos Pegasos Comet de Can Capdevila, comprat nou al concessionari oficial AUTOSUMINISTROS VIC SA, equipat amb un bolquet fabricat per CARROSSERIES VIC de Malla (Osona), fotografiat al costat del moll de l'estació de tren de Ripoll:

img496

img491

Un Ebro D550 amb motor Perkins, comprat nou a Can Rovira, concessionari oficial EBRO de Vic, destinat al repartiment de la paqueteria de RENFE. Aquest Ebro muntava una caixa fabricada per CARROSSERIES BERTRAN de Banyoles (Pla de l'Estany):

img489

img488

Des dels anys 1960 fins els anys 1990, TRANSPORTS CAPDEVILA tenia una oficina a la Plaça Nova 1 de Ripoll, habilitada com a despatx de la RENFE per al lliurament i recepció de mercaderies. En aquells anys, aquest servei era cobert bàsicament per la RENFE atès que no hi havia empreses especialitzades com avui dia. Fotografies d'aquesta oficina que és conserva com en la dècada de 1960:

IMG_0395

IMG_0450

IMG_0455

IMG_0456

En els anys 1990 TRANSPORTS CAPDEVILA disposa d'una flota ajustada a les necessitats del moment, amb diversos Pegasos, Nissan Trade i algun camió Mercedes Benz. Fotografia presa l'any 1995 amb tres vehicles de Can Capdevila aparcats a l'estació del tren de Ripoll: un Pegaso Ekus, un Pegaso Tecno i una furgoneta Avia:

IMG_0454

El Pegaso 1217 Tecno avui dia és preservat en la nau de l'empresa al polígon de Rocafiguera de Ripoll:

Pegaso Tecno de l'empresa TRANSPORTS CAPDEVILA de Ripoll (Ripollès)

Avui dia TRANSPORTS CAPDEVILA disposa d'una flota integrada per camions Iveco, Volvo, Mercedes Benz i Renault, i per fugonetes Mercedes Benz i Iveco. Un Renault amb una caixa fabricada per CARROSSERIES TOLOSA, de Vic, fotografiat al polígon de Rocafiguera de Ripoll:

IMG_9711

Un Iveco Eurocargo també aparcat al polígon de Rocafiguera de Ripoll:

IMG_0400

TRANSPORTS CAPDEVILA actualment té el garatge i recepció i lliurament de mercaderies en aquesta nau del polígon de Rocafiguera de Ripoll:

IMG_0411


Vull agrair especialment al senyor Joan Capdevila i llur fill Jordi tota la informació facilitada, així com l'interès de l'Esteve Rosell, de Campdevànol, pels esforços en la recerca de fotografies antigues de camions per a redactar aquestes cròniques.

Cap comentari:

Publica un comentari