dissabte, 7 de maig del 2011

Els vehicles de LETONA: text i fotografies del senyor Jordi Viader i Riera.

Letona va ser fundada el 10 de febrer de 1925. En Miquel Casanovas Areté, Pere Cullell Manau, Josep Martí Moltó, Marc Viadé Bas, Pere Serre Cossi, Antoni Gispert Peret, José Seguí Ribes, Francesc Estragués Torruella, Manuel Vidal Alemany, Esteve Pous Puigvert, Francesc Arró Cosp, i Enric Sagarra Moyá van fundar la S.A. Letona amb un capital social de 505.000 pessetes.

Letona, esposa de Zeus, era la deessa grega de la maternitat; també era la mare d'Artemisa i d'Apol.lo. I com a símbol mitològic va adoptar-se per a denominar la nova empresa lletera catalana.

La majoria dels fundadors eren lleters que tenien establiments de venda de llet oberts al públic. L'objectiu estatutari de la nova societat era la fabricació i venda de llet condensada, greixos, nates, mantegues, llet pasteuritzada i altres productes làctics.

La nova empresa va tenir la seva primera seu social al carrer de Consell de Cent 279 principal. Posteriorment es va construir la fàbrica al carrer Pujades número 5, que va entrar en funcionament el 1927. Fotografia de la fàbrica vella de Letona (arxiu històric del Poblenou):

whtnhl

La flota de camions de Letona al pati de la fàbrica vella (1927-1936):

Letona%20vella[1]

Entre les diverses marques registrades per la societat, hem trobat: Letona (1925); La Gacela (1933); Llet condensada La Pubilla (1933); Llet condensada La Puntaire (1933); Leche condensada La Montserratina (1933); Hepatilac (1935); Leche Condensada La Infantil (1936) i La Sirena (1936). A més l'empresa també elaborava i distribuïa, sota llicència dels seus propietaris, Cacaolat i Vitamlact que es van començar a fabricar el 1933 i el 1934, respectivament.

La producció va començar el 1927 i des d'aleshores fins a l'exercici de 1931 la societat va passar per greus dificultats econòmiques. El 1931 es va nomenar gerent Marc Viadé Bas que va exigir que el Consell l'autoritzés a donar amplis poders al seu fill Joan Viader Roger perquè es convertís en el gerent de facto. Etiqueta de la llet Letona d'aquells anys:

D0342_2[1]

A partir d'aquell moment sota la direcció de Marc i Joan Viader, Letona va canviar radicalment la seva orientació des del comerç majorista a la producció industrial. L'any 1936, S. A. Letona ocupava el primer lloc entre les empreses subministradores de llet a la ciutat, amb un volum de producció de 22.000 litres diaris. Part de la flota de camions de la SA Letona, abans de la guerra civil:

0420[1]

Durant la guerra civil l'empresa va ser col·lectivitzada i va passar a integrar-se en la Indústria Làctia Socialitzada sota control de la CNT. Etiqueta de la llet Letona, socialitzada per la CNT del 1936 al 1939:

etiquetacnt_2[1]


Després de la guerra Letona va ser retornada als seus anteriors propietaris i es va reiniciar la producció. Els treballadors de Letona al pati de la fàbrica vella, poc després d'acabada la guerra civil. El primer assegut per l'esquerra és el gerent, en Joan Viader Roger:

0121_1[1]

El 25 d'abril de 1955, festivitat de Sant Marc, es va celebrar l'acte oficial de col·locació de la primera pedra del futur edifici de Letona, a la nova seu del carrer de Pujades 25. Hi van assistir, a més del conseller delegat, Joan Viader Roger, diversos accionistes, treballadors i membres de la família Viader. Pel que fa a la maquinària, la nova factoria va ser equipada per l'empresa Stork, d'Amsterdam.

Benedicció de la primera pedra de la nova fàbrica Letona del carrer Pujades 25:

aur30[1]

El moll de la fàbrica Letona, amb un dels carruatges de repartiment:

0118_1[1]

Repartiment de llet Letona per Barcelona amb un carruatge:

empresa25[1]

Alguns treballadors de Letona al moll de càrrega de la fàbrica nova del carrer Pujades, fotografiats a principis dels anys 1960:

0119_1[1]

Un tricicle de repartiment de la SA Letona fotografiat a Barcelona:

0117[1]

El 23 de març de 1956 es va autoritzar el trasllat i substitució de la indústria des de la fàbrica vella a la nova, i el 3 de maig es va signar l'acta de posada en marxa de la fàbrica nova que va quedar definitivament autoritzada quatre dies més tard. Dos camions de rapartiment de Letona en la fàbrica nova, recent acabada. Encara s'estava executant el jardí de l'entrada:

0071[1]

El 1974, la societat CLESA va comprar LETONA i CACAOLAT per la concentració d'indústries làcties que es va produir. Van ampliar la producció obrint una fàbrica a Riudellots de la Selva, al peu de la Nacional-II. Fotografia d'un camió Ebro -137, equipat amb una cisterna de transport de llet, a la fàbrica de Riudellots de la Selva.

Ebro P-137 cuba de Letona a la fàbrica de Girona

Modern camió de distribució de Letona fotografiat al costat del monestir de Sant Cugat del Vallès:

Nissan Atleon de l'empresa LETONA

Jordi Viader i Riera, maig del 2011.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada