dimecres, 14 d’agost del 2013

Visita del personal de ENHER a la Vall de l'Éssera.

Els responsables de ENHER van negociar a Bèlgica la compra de la maquinària d'una fàbrica de ciment tancada que, desmuntada i importada en vaixell, va ser muntada a Xerallo. També van visitar centrals hidroelèctriques franceses perquè a la dècada dels 1940 i 1950 el govern francès va signar uns importants acords comercials amb les empreses del Institut Nacional de Indústria (INI) per al proveïment de matèries primeres, maquinària i béns d'equip i tecnologia. França tenia interès en conservar una posició dominant i preferent en el mercat espanyol. 

ENHER, que era una empresa integrada dins del INI, va complimentar visites a d'altres empreses espanyoles que depenien d'aquesta entitat de dret públic, adés una companyia siderúrgica, adés una empresa hidroelèctrica que tenia encomanada la producció d'electricitat en una altre conca hidrogràfica.

A l'arxiu fotogràfic de ENHER es conserva la visita que cinc treballadors -incloent-hi el fotògraf- de l'empresa van realitzar l'octubre de l'any 1949 amb un dels autos disponibles a la conca del riu Éssera, a la riba del qual hi ha el municipi de Graus, amb una parada als pobles de Campo i Castilló de Sos:

IMG_9430

IMG_9432

Les vies que seguien el curs del riu Éssera, de pas forçós per accedir a aquests dos pobles, eren talment es visualitza en aquestes dues fotografies mers camins de carro, sense asfalt ni intervenció pública d'arranjament de cap mena. Una parada obligatòria per a fotografiar el massís del Turbó, envoltat de llegendes locals:

IMG_9431

I una parada per fotografiar un dels congosts que presenta el riu Éssera:

IMG_9433

En el proper i últim article dedicat a algunes de les activitats desenvolupades per l'empresa ENHER, seleccionades del seu valuós arxiu fotogràfic, repassarem els principals projectes assolits gràcies a l'empenta del senyor Victoriano Muñoz i Oms amb tot el personal que en depenia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada