dimarts, 13 d’agost del 2013

Paisatges de l'Alta Ribargorça i la Val d'Aran continguts en els quaderns fotogràfics de ENHER.

Als quaderns fotogràfics conservats de l'empresa ENHER hi trobem fotografies d'alguns dels racons més bells del Pirineu de Lleida una part del qual, la conca del riu Noguera Ribagorçana, era objecte d'explotació i aprofitament per aquesta empresa pública per a la producció elèctrica amb la construcció d'embassaments.

La primera fotografia seleccionada correspon a l'estany Llong, d'origen glacial, inclòs dins de l'àmbit del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Per la dreta hi treu el nas un Land Rover de l'empresa. Actualment és un dels parcs catalans més visitats per la bellesa dels paisatges que ofereix:

IMG_9415

També hem seleccionat les fotografies d'uns pobles a finals dels anys 1940. L'interés principal d'aquestes fotografies rau en què els pobles presenten un estat primigeni, sense les intervencions urbanístiques que en alguns casos, en anys posteriors, van alterar la seva fisonomia per sempre més:

IMG_9416

Una palanca per poder passar d'una riba a l'altre, passera de taulons habitual als pobles catalans construïts a la riba d'un riu:

IMG_9417

Un poble bastit damunt d'un cingle que li conferia protecció i defensa davant de possibles atacs:

IMG_9418

Un altre poble aixecat en una planura, al costat d'extensos camps de cereals, fotografiat abans de la seva desaparició sota les aigües d'un embassament:

IMG_9419

Imatge plàcida de les aigües encalmades d'un embassament que convida a la tranquil·litat:

IMG_9420

Tres fotografies d'Arties, a la Val d'Aran, construït al costat del riu Garona, que vertebra aquest territori. El poble presentava el mateix aspecte i estructura que en els segles anteriors:

IMG_9426

IMG_9427

El massís del Montardo des de Arties:

IMG_9428

En el proper article que recull una petita part del gran arxiu fotogràfic de l'empresa ENHER, que ara pertany a la Fundació Endesa, descobrirem uns viatges realitzats pels responsables de l'empresa a Castilló de Sos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada