divendres, 2 d’agost del 2013

Peces i detalls de Nazar.

Hi ha articles que no saps quin títol posar-los-hi. Rumies i no te'n surts. Et capfiques i no trobes pas un títol que s'escaigui. En aquest cas, més val desistir de trobar-lo. Davant d'aquest repte, que no hem pogut superar perquè ens ha superat, un títol lacònic d'unes poques paraules però carregat de simbolisme i perfectament entenedor per als afeccionats als camions i a la història del transport creiem que és suficient. Fa el fet. El títol ho expressa tot i alhora no expressa gaire res. Ves, què hi farem. Tal vegada, amb les vacances tot just estrenades alguns pensaments del cap ens han fugit i no els recuperarem pas fins al setembre.

Els lectors dels articles que es publiquen en aquest espai saben de l'atenció prioritària que atorguem sobre tot el que té relació amb els vehicles Nazar. Una dèria com qualsevol altre. No cal escarrassar-s'hi gaire per entendre-ho.

Aquesta interès envers Nazar també deriva de la vinculació que hi van tenir, en el seu moment, dos puntals d'aquest bloc: el senyor Joan Brugués i Prat, empresari jubilat del ram del transport de viatgers per carretera, n'era client: va treballar amb un petit autocar Nazar Ocell Blau de vint-i-cinc places comprat usat a un empresari d'Olot, el senyor Miquel Canal i Morató. I en Pere Liu va ser el cap de mecànics del concessionari oficial Nazar a les comarques gironines. Dues fotografies del Nazar del senyor Brugués desballestat al pati exterior de la nau de Banyoles:

Autocar Nazar "Ocell Blau"

Autocar Nazar "Ocell Blau"

Uns bons amics que coneixen l'afició que professem cap a la marca Nazar van tenir un detall que recordarem tota la vida perquè ens va omplir de felicitat i ara el compartim amb tots vosaltres.

A la trobada de camions clàssics celebrada a La Rioja el març de l'any 2012 organitzada pel senyor Luis Martínez López, Luis El Colorao, uns bons amics asturians van lliurar-nos la tapa del radiador d'un camió Nazar A. Aquest camió va estar abandonat una colla d'anys en un solar fins que un dia un desballestador va arribar amb el seu camió per endur-se'l. Abans que el camió es perdés per sempre més, aquests afeccionats van llevar-li la tapa del radiador. Convenientment polida a Girona i inscrustada en un quadre de fusta fosca que li confereix elegància i distinció, ocupa un lloc destacat a casa

Fotografia de la tapa del radiador incrustada en un quadre instants després de ser obsequiada pel tió la nit de Nadal a Ripoll:

IMG_3506

Aquesta peça en un camió Nazar A dipositat en una masia de Sant Climent Sescebes:

IMG_6009

IMG_6010

Un altre bon amic, afeccionat a les motos Montesa i conegut per la seva proverbial discreció, van regalar-nos aquesta setmana dos banderins de la casa Nazar, convenientment emmarcats. El de la dreta correspon al lleó de Saragossa, que identifica la marca; el de l'esquerra és d'un camió Nazar A, el primer model presentat l'any 1960, idèntic al de Sant Climent Sescebes:

IMG_7283

IMG_7284

IMG_7285

Internet, aquesta eina tan extraordinària, permet de trobar en ocasions peces de gran interès pels admiradors del llegat industrial del napolità Vincenzo Angelino Gervasio. Les seves creacions en el sector de l'automoció, transcorreguts més de trenta anys del seu decés i extingits els prejudicis que va suscitar la seva trajectoria empresarial, comença a ser reconeguda pels afeccionats als vehicles industrials. 

Nosaltres agraïm la gran generositat d'aquests bons amics que ens han regalat aquestes peces de la marca Nazar, tan delicades i apreciades, que suposa un autèntic privilegi cap els receptors.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada