divendres, 20 de setembre del 2013

La Cirila de Transports Padrosa de Llers (Alt Empordà).

Sobre un camió Opel Blitz comprat pel senyor Pere Padrosa en un desballestament de San Martin de la Vega, a prop de Madrid, on hi anaven a espetegar i encara hi van a espetegar la major part dels vehicles procedents de les administracions públiques -els ministeris de l'estat, ajuntaments, diputacions-, organismes i ens públics diversos, es va fer una profunda transformació per muntar-l'hi una grua.

En aquells anys, hi havia una fal·lera per disposar de vehicles per treballar. I la producció espanyola de camions -menys encara els vehicles especials- no cobria pas la demanda existent, sense que fos plausible de recórrer a la importació. L'aprofitament de vehicles dipositats als desballestaments procedents dels parcs mòbils públics era una alternativa satisfactòria i general.

Per destinar-la a la finalitat proposada, l'Opel Blitz se li va acoblar un tercer eix acerbi, uns pesos a la part davantera com a contrapès, una grua i un nou motor dièsel marca Ebro fabricat per Motor Ibérica SA. Atès que el xofer que la menava se'n deia Cirilo, la màquina va ser batejada com la cirila, motiu que va fer fortuna, estenent-se ràpidament i havent-se conservat fins els nostres dies. La Cirila fotografiada als anys 1960: 

IMG_7398

La cirila treballant a l'estació del tren del Voló, a la comarca del Rosselló:

IMG_7177

Fotografies de l'estat actual de la cirila, que conserva el senyor Padrosa, un cop restaurada i amb plena capacitat i ús per atendre serveis: 

IMG_9108

La cirila fotografiada en un treball executat a l'edifici que acull el Consell Comarca de l'Alt Empordà, a Figueres, on la seva poca alçada és un avantatge òptim per accedir dins de les dependències públiques:

IMG_9107

IMG_9109

IMG_9110

IMG_9111

Aquesta petita i eficaç grua per treballs concrets contrasta amb les auto-grues de gran tonatge que integren la flota de Grues Padrosa. N'és un exemple aquesta auto-grua fotografiada en les tasques de redreçament d'un dúmper de grans dimensions que treballava en una pedrera completament bolcat:

 IMG_9092

IMG_9093

Grues Padrosa també disposa d'una moderna flota de tractores amb semiremolcs i gòndoles de tota mena i condició, aptes per a qualsevol servei, per específic que sigui:

IMG_9112

IMG_9090

IMG_9102

En el proper article, ens endinsarem en algunes de les tractores que Transports Padrosa SA ha tingut aquests darrers anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada