dissabte, 29 de novembre del 2014

Camions vells a les zones rurals i a les fires.

Quan pels volts de Sant Miquel, a finals de l'estiu, les vinyes del Penedès es tenyeixen de groc intens i vermell avinagrat, comença la verema. Són els dies que l'amic Jordi Núñez Bertran, fill de l'Arboç, des de la finestra de casa seva contempla encisat el magnífic espectacle natural dels camps de vinyes i les feines de la collita del raïm. La verema ve acompanyada d'un intens trànsit per la carretera Nacional 340 de petits tractors agrícoles amb llurs remolcs i de vells camions que traginen el raïm cap a les premses de les cooperatives i dels productors de cava i vi. 

A finals de setembre i en el mes d'octubre en Jordi, retratat en aquesta fotografia davant d'un camió Renault de recollida de la brossa, veu passar pel tram de la carretera nacional 340 vells Ebros, Pegasos Comet i 1121 carregats de vi. També hi fa acte de presència un Barreiros de Transports Canals de Sant Sadurní d'Anoia: 

IMG-20141126-WA0007

Els camions vells que treballen a finals de setembre i principis d'octubre es reclouen als seus masos tan bon punt s'acaba la verema. Amb l'arribada de la tardor del proper any es repetirà indefectiblement el trànsit d'aquells camions carregats de raïm. A les zones rurals del país, com també succeeix a Espanya, França i Itàlia, encara és possible de veure camions vells. 

Un altre dels espais on es fàcil de veure camions vells és a les fires. Els firaires treballen amb camions vells comprats d'ocasió. L'amic Jordi Núñez fotografià aquest Pegaso 1183 amb llur remolc d'un firaire. Els mesos freds, quan la major part dels firaires no treballen, guarden els seus camions a l'espera de la següent campanya:

807

806

A les fires de Sant Narcís de Girona, molt populars i concorregudes, en Joan Mercader, un altre bon amic, fotografià aquest Dodge amb la caixa i vela i colors identificatius dels camions dels firaires.

DSC06099

DSC06101

I a Logronyo la causalitat volgué que fotografiéssim aquest Pegaso amb acerbi d'un firaire de Miranda de Ebro, a la província de Burgos, que tenia muntat un cavallet a la capital de La Rioja, al costat d'un altre atracció de l'amic Luis Maria Martínez López, Luis El Colorao com és conegut  arreu, i la seva esposa Mamen:

IMG_3039

IMG_3042

En Luis El Colorao, un firaire d'Autol d'una gran qualitat humana, ha tingut la iniciativa de promoure i mantenir una pàgina al Facebook consagrada als camions i furgonetes dels firaires. Segurament que Camiones Feriantes Clásicos és la millor pàgina que existeix a Espanya sobre els vehicles i les atraccions de la fira. La passió que en Luis professa per la fira, un ofici que heretà de son pare, juntament amb el material que rep dels altres firaires coneguts i amics que hi participen desinteressadament, li ha permès de reunir un arxiu fotogràfic sensacional que actualitzada diàriament.

I en Luis, que conserva un Pegaso 1061, ha comprat fa pocs dies una tractora Pegaso Tecno a un firaire jubilat. Aquest Pegaso fou d'un transportista que treballava per la indústria conservera Cidacos. En Luis, meticulós i perfeccionista, el deixarà net com una patena; sobre aquest fet, no cal jugar-s'hi un pèsol. Les fotografies enviades per en Luis del seu nou Pegaso acrediten que és completament original, llevat de les franges vermelles impreses. Tant de bo que recuperi el camió les dues franges originals blau marí i clar amb què sortí de fàbrica i que identificava la primera sèrie dels Tecno:

IMG-20141220-WA0005

IMG-20141220-WA0003

IMG-20141220-WA0002

A les ciutats i pobles encara de veuen de tant en tant alguns camions vells, no gaires certament. Els Ajuntament de Sabadell i Castellbisbal disposen d'uns quants Pegasos a les seves flotes de camions de recollida de les deixalles. I algunes empreses de neteges industrials, de clavegueram i pous negres també disposen de camions vells. És el cas d'aquest Pegaso dotat de cisterna de l'empresa Sorea retratat per un Jordi Núñez:

IMG-20141126-WA0003

IMG-20141126-WA0001


I l'excepció del què hem exposat en aquest article la trobem en els pocs Pegasos i Barreiros que encara fan carretera. És el cas d'aquest Pegaso Troner 360, de tres eixos, d'un transportista lleidatà carregat de caixes d'aviram i retratat al pati d'una de les naus que l'empresa Don Pollo té a Banyoles:

IMG_3223

Un dels principals interessos d'aquesta afició és descobrir els camions tancats en garatges, naus i coberts que encara hi ha arreu del país. És el cas d'un camió Pegaso Z-207 Barajas rescatat d'una farinera tancada fa molts anys a l'Aragó. Un camió completament original, amb pocs quilòmetres, el propietari del qual ha tingut l'encert de conservar-lo tal i com el trobà. Sovint, les restauracions excessives, carregades de la millor intenció, produeixen efectes contraproduents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada