divendres, 7 d’agost del 2015

Carros, tartanes i diligències de l'arxiu d'en Josep Vert i Planas (II).

Continuem l'exposició de carruatges a la comarca del Ripollès. Dos carros circulant pel pont de l'estació, dins el nucli urbà de la vila de Ripoll:

IMG_6240

Carro a la carretera de Sant Joan de les Abadesses, a la comarca del Ripollès, devers Olot, capital de la comarca de La Garrotxa, tirat per una rècula de cavalls:

IMG_6242

Un carruatge d'escala de bosses graduables de Transports Tresserras d'Olot carregat de caixes de fil i proveït d'un llum de carbur que il·luminava fins el mul  capdavanter. Fotografia datada en els anys de la Gran Guerra (1914-1918) a la carretera de La Canya a Olot; al fons la muntanya i volcà la Garrinada. Els conductors eren l'Isidre Buntí, àlies Isidre Botarut, al darrera del carro, encarregat del fre, i en Joan Carmona, àlies Joan Lleis, conductor. Els muls i mules eren en Baia, Sultana, Valerosa, Moina i Serrana. Aquesta empresa de transports nasqué per donar servei a les industries tèxtils de la Garrotxa que havien de menester matèria primera i transportar el producte produït:

IMG_6244

IMG_6249

Una imatge deplorable. Feia de mal transitar-hi per aquelles camins que es convertien en un fangar tan bon punt hi queia un xàfec:

IMG_6246

Recula enganxada a un carro a la carretera de Ribes, de la vila de Ripoll, prest per marxar cap a Ribes de Freser i enfilar-se per la collada de Toses; la segona casa, avui dia esgavellada i abandonada, és Villa Consuelo:

IMG_6247

Carruatges i tartanes retratats a la ciutat de Girona:

IMG_6250

Estampació de les anelles anelles metàl·liques exteriors roents en les rodes de fusta d'un carro i posterior refredament amb aigua:

IMG_6251

Ferrant les ferradures a les peülles d'un cavall:

IMG_6252

Una tartana de l'Oliveras de Sarrià de Ter:

IMG_6253

Una de les tartanes d'en Mas de Vidreres a la plaça del Gra de Girona:

IMG_6255

Tartanes dels germans Bosch del Pont Major de Girona, devers l'any 1927. A l'esquerra en Francesc Bosch Pujol, l'oncle, i en Narcís Bosch i Bosch, el nebot:

IMG_6258

En Narcís Bosch i Bosch, l'any 1924, a setze anys d'edat, tartaner del barri del Pont Major de Girona:

IMG_6261

IMG_6267


La Pujada de Sant Feliu de Girona; a la dreta, la porta de la carbonera; enfront, edifici els baixos del qual eren ocupats per la fusteria d'en Manel Quer, enderrocat al cap d'uns anys per donar lloc a la placeta de la Font. Aquest carrer fou el primitiu pas del tram de la carretera nacional II dintre de Girona:  

IMG_6264

Carro de transport a Puigcerdà, capital de La Cerdanya:

IMG_6276

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada