dilluns, 15 de febrer del 2016

Imatges de l'enciclopèdia Dolça Catalunya (III).

Deixem Barcelona i per la carretera nacional II, que discorre paral·lela a la línia de la costa i del primer tren peninsular, arribem a Mataró, la capital del Maresme, aleshores una ciutat amb moltes fàbriques de genere de punt. Una circular de la casa Jumberca de Badalona il·lustra la importància que el tèxtil tingué a Mataró i altres localitats del Maresme fins els anys 1980:

IMG_0501

La riera d'Arenys de Mar. Un areny, que és l'espai o lloc per on discorren les aigües pluvials, dóna nom al municipi, el qual, té diverses rieres o rials:

IMG_0502

La fàbrica que l'empresa Fibracolor SA tenia a Tordera, a tocar de la ratlla amb la província de Girona. Tancada l'empresa, en l'espai que ocupava s'alcen avui dia unes modernes instal·lacions del grup Inditex SA:

IMG_0503

Can Barnils, a Fogars de Tordera, és la típica masia que trobem a la comarca del Maresme, amb un torre de defensa i una horta ubèrrima:

IMG_0504

Tordera, situada en el límit de les províncies de Barcelona i Girona, i darrer poble de la comarca del Maresme, presenta tanmateix el paisatge propi del pobles de la comarca de La Selva:

IMG_0505

Del Maresme saltem a la muntanya santa de Catalunya, Montserrat. Al peus de la muntanya hi ha l'església de Santa Maria dels Brucs:

IMG_0506

El funicular aeri de Montserrat, que accedeix des de Monistrol de Montserrat al monestir, es posà en funcionament l'any 1930: 

IMG_0507

Saltem a la comarca del Baix Llobregat. Prop de Vallirana hi ha el viaducte que salva el barranc del Lledoner:

IMG_0508

De Vallirana, municipi del Baix Llobregat, posat al peu del port de l'Ordal, ens internem a una de les localitats més belles de Catalunya i destí turística de molta anomenada, Sitges, a la comarca del Garraf. Aquesta vila era anomenada Subur pels romans:

IMG_0509

La fàbrica de Cementos Fradera, aixecada a Vallcarca, al mig de les costes del Garraf, fou fundada a l'any 1896 pels senyors Mariano Carlos Butsems Just i José Fradera Camps. La seva primera denominació fou M. de C. Butsems & Fradera. De fusió l'any 1973 d'aquesta empresa amb Cementos y Cales Freixa, fundada l'any 1901 pel banquer Antoni Freixa Coma que tenia una fàbrica a Santa Margarida i Els Monjos, controlada al cap d'uns anys per la família Rumeu, en resultà l'empresa Uniland, un dels principals grups de ciment catalans. Uniland SA fou venuda l'any 2006 al grup Cementos Portland Vallderrivas SA:

IMG_0510

Posta de sol en un poble costaner:

IMG_0511

A la comarca del Vallès Occidental hi trobem l'ermita de Santa Maria de Campanyà, aixecada al costat de la masia de Can Castanyer. Documentada l'any 1047, fou parròquia fins l'any 1492, quan s'agregà a Valldoreix. L'edifici actual procedeix d'una reforma del segle XVII: 

IMG_0513

Una masia ocupada i dedicada a les labors agrícoles a la comarca del Vallès Occidental, una imatge cada dia que passa més difícil de veure:

IMG_0514

IMG_0517

Masia típica del Montseny, massís muntanyós definit pel poeta Guerau de Liost com la Muntanya d'ametistes:

IMG_0515

L'ermita romànica de Sant Bernat del Montseny d'estil neoromànic i consagrat a Sant Bernat de Menthon, fou projectada per l’arquitecte Josep M. Ros i Vila i construïda l'any 1952 als peus del Matagalls per iniciativa de l'industrial Delmir de Caralt i Puig, apassionat del Montseny: 

IMG_0518

Els vessants del Montseny són pròdigs en pedregosos rius d'aires cristal·lines:

IMG_0519

Els animals de labor són arraconats per les modernes màquines que han dut el progrés al camp i contribuït a fer més còmode la vida dels pagesos del país:

IMG_0520

Quatre imatges de Vic, la capital de la comarca d'Osona. La primera és de la casa on nasqué el filòsof i teòleg Jaume Balmes i Urpià. La darrera és la plaça Major de Vic, d'una singularitat remarcable i on els dissabtes té lloc el mercat setmanal: 

IMG_0521

IMG_0522

L'hospital de la Santa Creu de Vic:

IMG_0523

IMG_0524

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada