dissabte, 6 de maig del 2017

S'acosta la primera trobada de vehicles clàssics de La Panadella: el proper diumenge 14 de maig.

El proper diumenge els afeccionats a l'automoció sou convidats a participar amb els vostres vehicles, de més de vint-i-cinc anys d'antiguitat, en la primera trobada de vehicles clàssics que tindrà lloc a La Panadella. Els organitzadors, que fa mesos que hi treballen, volen que sigui una festa grossa. Els Ajuntaments de Montmaneu i Sant Guim de Freixenet, encapçalats per llurs alcaldes, el Club de Vehicles Clàssics de Lleida, presidit pel senyor Antoni Pomés i Tosquella, que n'ha assumit l'organització, i afeccionats com el senyor Xavier Castells Quintana, promotor del primer encontre de camions clàssics celebrat a Catalunya, concretament a Sant Vicenç de Torelló, el senyor Jordi Riera Palmés i el senyor Claudi Herguido Fo que han col·laborat en distints aspectes, confien en omplir de gom a gom els grans aparcaments que hi ha a La Panadella, una empresa titànica.

Ja fa setmanes que a través de les xarxes socials i revistes especialitzades, en paper i digitals, s'informa d'aquesta trobada. Nosaltres, des d'aquest espai, hem volgut contribuir-hi posant-hi el nostre gra de sorra amb la difusió d'aquest encontre.

Cartell imprès pels organitzadors del primer encontre de vehicles clàssics de La Panadella que recull els tres establiments més emblemàtics que són oberts al públic i alguns dels vehicles que hi participaran:

IMG la Panadella 2017

Atès que l'espai que hi ha a La Panadella és d'una gran extensió, es tracta que tothom que vulgui pugui assistir-hi amb el seu vehicle clàssic. Hi haurà tota mena de vehicles clàssics, des de motocicletes fins a camions i autocars passant per cotxes, furgonetes i jeeps. Aquesta diversitat de vehicles és un dels atractius que aquest encontre ofereix: qualsevol afeccionat de ben segur que trobarà els vehicles que més li agraden. I la vinculació de La Panadella amb el transport fa que s'hagin cercat camions i autocars arreu del país. S'espera que hi hagi una bona presència de camions. Del cantó de Lleida, pel cap baix, n'acudiran més de deu.

Un dels atractius més interessants que en la nostra opinió brinda La Panadella són els seus edificis i la decoració incorporada. El pas del temps s'ha ben bé aturat i penetrar en qualsevol dels seus establiments et fa recular trenta o quaranta anys enrere. Sobta que els productors de pel·lícules i anuncis publicitaris no s'hagin adonat de les immenses possibilitats que aquest espai ofereix.

Els dos restaurants que encara són oberts a La Panadella, La Parada i l'Hostal Bayona. Si el primer presenta una arquitectura funcional, lleugera i esvelta pròpia de la segona meitat dels anys 1950, el segon té una presència més sòlida, arcaica i voluminosa: 

IMG_0732

La torre angular de l'Hostal La Parada té un aire, tímid i esvaït, d'art decó, un moviment amb una presència migrada al nostre país:

IMG_1107

Grues Nogués fou un antic servei oficial de la casa Pegaso, senyal inequívoc del paper que La Panadella jugà per als transportistes del país car era la única ruta que connectava Catalunya amb Espanya a través de la carretera Nacional II:

IMG_0776

IMG_1106

Els records i vivències que el senyor Nogués ha acumulat al llarg de la seva vida són un material formidable i valuós per ser recollit en un llibre que doni testimoni directe de com fou el transport en el nostre país fins fa vint anys. Els propietaris dels establiments i cambrers més antics també podrien escriure'l aquest llibre de caràcter notarial.

L'Hostal Bayona, que disposa de benzinera i un gran garatge adossat, té una arquitectura més feixuga que remet lleument a  l'estil casernari o de quarter ben viu en la dècada de 1940. Ofereix servei de bar i uns grans salons per menjar-hi còmodament:

IMG_0730

IMG_0783

IMG_0785

IMG_1099

Un garatge per aparcar-hi els camions i autocars que, en ruta, s'aturaven a La Panadella:

IMG_0807

IMG_0802

La Panadella també acull un forn de pa i estanc que despatxa tabac:

IMG_1168

IMG_0728

IMG_0731

IMG_0786

La segona benzinera, més moderna, que hi ha a La Panadella:

IMG_1164

IMG_0803

IMG_0798

I un edifici poc conegut i avui dia en desús és l'església de la Mare de Déu del Bon Viatge, aixecada en un extrem de La Panadella. Llur posició sembla mostrar un ànim o voluntat de no fer nosa o destorbar els atrafegats usuaris que s'aturaven en els establiments de La Panadella i tenien les necessitats espirituals satisfetes:

IMG_1147

Us hi esperem a La Panadella. Tothom hi és convidat el proper diumenge. Els vehicles clàssics i els ocupants que hi assisteixin, alguns vestits d'època, evocaran el què ha significat aquest petit poble al peu de l'antiga carretera Nacional II pels qui tenen més de quaranta anys i hi han transitat per causa de llurs desplaçaments. Qui, en aquest nostre país de gent viatgera per motius diversos, no s'havia aturat a La Panadella per estirar les cames, prendre's una beguda o cafè acompanyat d'una pasta, sopar, distreure's veient la televisió, pixar i comprar un pa de pessic?.

Tant de bo que aquesta trobada, un autèntic repte, en la qual administracions, associacions i particulars hi ha posat una gran il·lusió, sigui un èxit rotund. La importància de La Panadella i els serveis prestats durant molts anys a llurs usuaris creiem que ho justifiquen plenament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada