divendres, 13 de maig del 2022

Inicis de la relació amb l'automobilisme de la família Auroux-Poblador-Abarca: biografia del senyor Georges Auroux Mongault i l'empresa Aceros San Martin SA de Barcelona (I).

Reprenem l'activitat d'aquest bloc, aturat dos anys, amb la publicació, en successius articles, de la relació que la família Auroux tingué amb el món de l'automobilisme i la considerable activitat industrial que la ciutat de Barcelona i d'altres ciutats properes tingueren en el curs del segle XX. Tal relació és un fidel reflex de les vicissituds que el país va patir el segle passat, un segle d'una mortaldat esgarrifosa al continent europeu. La Gran Guerra de 1914-1918, la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i el teló d'acer que va dividir els països europeus. 

L'origen d'aquesta història, d'un considerable interès històric, en la mesura que l'arxiu familiar de la família Auroux aporta documentació rellevant no difosa fins ara, es troba en la figura d'en Georges (Jordi) Auroux Mongault, que va néixer a París cap a les darreries del segle XIX,  el 21 d’abril del 1890, exactament. Es va casar a París amb la Paquita Sala Bosch, nascuda a Barcelona. Arran de l’esclat de la Primera Guerra Mundial l’agost de 1914 i de l’amenaça que les tropes alemanyes ocupessin Paris van marxar cap a Barcelona. Paris no va caure finalment en mans dels alemanys. En la primera batalla del Marne que tingué lloc el setembre de 1914 el mariscal Josep Joffre, nascut a Ribesaltes, un poble del Rosselló, va aconseguir trencar l’avanç dels alemanys. 

El senyor Auroux, a Paris, en el període comprès del 1906 al 1910, treballà d’aprenent i de muntador elèctric per diverses empreses del ram. I del 1911 al 1914, fins l’esclat de la Primera Guerra Mundial, en els anys de l’electrificació de França, programa que començà primer a les grans ciutats, treballà a la Société Magnéta d’horologes elèctriques. Els coneixements adquirits en aquests anys li foren, més endavant, d’un gran profit i rendiment.  

Les fatals conseqüències que la Gran Guerra va comporta sobre els països bel·ligerants, i la devastadora incidència que tingué sobre la població civil i els militars que hi participaren, impulsaren que el senyor Auroux, acompanyat de la seva dona i els dos fills, marxés a Barcelona, ciutat on hi havia la família materna. La seva esposa, la Paquita Sala Bosch, estava esperant el tercer fill, en Lluís, que va néixer el febrer de 1915 a Barcelona.

A conseqüència de la Primera Guerra Mundial les indústries catalanes tenien un gran volum de feina procedent de la demanda dels països en guerra. Foren quatre anys de bonança econòmica extraordinària on el diner, principalment a Barcelona, circulava alegrement i sense mesura. Aquella bonança es clogué abruptament amb l’acabament de la Primera Guerra Mundial el novembre de 1918.

El senyor Georges Auroux treballà de l’any 1915 al 1921 a Aceros San Martín, una empresa metal·lúrgica del barri del Poble Nou de Barcelona. En la fàbrica que tenia a la confluència dels carrers Almogàvers i Lutxana, a prop de la carretera de Mataró, Aceros San Martín tenia uns forns elèctrics on fonien acer, estampaven en calent i forjaven peces. Aceros San Martin, que era una empresa d’una importància considerable, també tenia una secció destinada a la fabricació de motors per a automòbils i camions. Eren els anys incipients de la motorització del país. El senyor Auroux i la seva família residien en un habitatge dins la fàbrica, fet aleshores corrent. 

Publicitat de l'empresa Aceros San Martin amb una fotografia de l'entrada de la fàbrica a la cantonada dels carrers Almogàvers i Lutxana, i un dels motors que produïen:  


Fotografia de les naus ocupades per l'empresa Aceros San Martin SA al barri industrial del Poble Nou de Barcelona i publicitat de l'empresa: 



Fotografies de les seccions de la fàbrica que recull l'estat de la tècnica aquells anys. La primera, la secció de foneria: 

Secció de part de la foneria:

















Secció de foneria amb dos treballadors i, assegut, en Lluís Auroux Sala: 

Tres fotografies del convertidor Bessemer, el número 1, que purificava qualsevol material i també obtenia acer mitjançant aliatges: 

                


Un convertidor Bessemer en posició de buidar la seva càrrega d'acer fos en un cubilot. Aquest acer era buidat dins dels motlles de les caixes de noios: 


Tres fotografies de la s
ecció d'estampat de la fàbrica: 


Nau central de la fàbrica: 


Dues fotografies de la secció de mecanització: 



Taller de la foneria: 


Secció de motors del taller de la fàbrica, on produïen tota mena de motors: 

Sala d'assaigs de laboratori de la fàbrica, amb grans finestres que proporcionaven una bona il·luminació natural: 


Forns de la fàbrica: 

Un compressor instal·lat a la fàbrica, amb un treballador, dret, al seu costat: 

L'enginyer químic, Sr Joanxic, en el laboratori d'anàlisi química de la fàbrica: 


El Sr Georges Auroux en la sala d'un compressor rotatiu i en el taller mecànic: 


Havent plegat de Aceros San Martin el senyor Georges Auroux treballà, del 1923 al 1925, a Riegos y Fuerzas del Ebro SA, de Barcelona, la mítica Ebro Irrigation and Power Company Limited, empresa hidroelèctrica que pertanyia a la Barcelona Traction, Light and Power, popularment coneguda com La Canadenca, fundada a Barcelona l’any 1911 per iniciativa del senyor Pearson, nord-americà, que produïa electricitat aprofitant les aigües del riu Noguera Pallaresa.

Del 1925 al 1937 fou l’encarregat del departament de rellotgeria elèctrica Brillié de la casa Fichet, S.A.E. de Barcelona, que era el concessionari, a Espanya, dels rellotges elèctrics Brillié fundada el 1897 per l’enginyer Lucien Brillié. Publicitat de Fitchet i dels rellotges Brillié: 

L’any 1937 entrà a treballar a Altos Hornos de Cataluña SA, situada a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, una indústria de guerra que proveïa l’exèrcit republicà. Abandonà l’empresa l’any 1939. Altos Hornos de Cataluña SA fou constituïda l’any 1916 i durant la la Guerra Civil tingué moneda pròpia. L’any 1942 fou adquirida per la família Riviere. Tancat les portes l’any 1982. Entrada de la foneria en la dècada de 1940: 


El senyor Auroux, després de la Guerra Civil, treballà pel seu compte com a rellotger especialitzat en rellotges elèctrics industrials pràcticament fins a la seva mort, a Barcelona, l’any 1967.   

En el proper article sobre la biografia del senyor Georges Auroux, abordarem la fabricació, a càrrec de Aceros San Martin SA, de motors d'explosió, de benzina i de gasoil, fet que convertí aquesta empresa en subministradora de la Hispano Suiza de Barcelona. 

1 comentari:

  1. Felicitats per les vostres noves publicacions, fins ara no havia trobat tan bones i originals informacions sobre la Siderúrgica San Martin-
    Magnifica la foto del tir a la llarga a l'Avinguda Icària.

    ResponElimina