dimecres, 18 de maig del 2022

Inicis de la relació amb l'automobilisme de la família Auroux-Poblador-Abarca: el transport d'una base d'acer colat de trenta cinc tones des del Poble Nou fins el Morrot (i III).

Aceros San Martin rebé l'encàrrec i produí una peça ben singular. La seva foneria va produir una base d'acer colat que constituïa la base d'un martinet d'estampació, d'un pes total de trenta-cinc quilos, trenta-cinc tones. Una peça, aleshores, de gran envergadura la producció de la qual era a l'abast només de grans foneries. L'empresa del Poble Nou on treballava el Sr Georges Auroux era una de les poques empreses metal·lúrgiques que tenia la capacitat per escometre un treball d'aquest volum considerable.

Les fotografies conservades en l'arxiu de la família Auroux, sobre la càrrega i transport d'aquesta base, cap a l'any 1920 aproximadament, presenten un considerable interès històric sobre els mitjans i capacitats que hi havia aquells anys per executar aquesta activitat. 

Quatre treballadors que participaren en la càrrega de la base del martinet d'estampació a un carro, retratats abans d'iniciar el treball. Aquest transport fou un esdeveniment grandiós que ben segur que suscità l'atenció i l'interès d'uns quants veïns del Poble Nou: 


La base del martinet d'estampació de35.000 quilos de pes, carregat en el carro que l'havia de dur fins l'estació de tren: 


Rècula de cavalls que arrossegava el carro amb la peça produïda, des de la fàbrica, situada a la confluència dels carrers Lutxana i Almogàvers, fins a l'estació de tren del Morrot, sota la muntanya de Montjuïc. En el barri del Poble Nou hi havia aleshores uns pocs traginers que podien fer un transport d'aquesta mena: 

Dos treballadors al cim de la base, de camí cap a l'estació de tren del Morrot, pel passeig de Colom, amb la muntanya de Montjuïc al fons:   

                            

La base carregada en un vagó a l'estació de tren del Morrot: 


En els següents articles exposarem les biografies dels senyors Miquel Abarca Formiga i d'en Lluis Auroux Sala, fill d'en Georges, que treballaren en el sector de l'automoció i tingueren un paper principal en la recuperació del parc automobilístic que hi havia l'any 1939 i el redreçament es empreses que treballà el Sr Auroux a causa del tancament, cap a l'any 1922, de l'empresa Aceros San Martin. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada