divendres, 9 d’octubre del 2015

Les dues versions del furgó Nazar B: camionet i carrosseria tancada.

L'abundor de carrosseries i versions que Nazar tingué en catàleg es manifestà també en el model B, comercialitzat l'any 1963. Amb l'ànim de fer front a la competència que en la dècada de 1960 hi havia a Espanya en el sector de les furgonetes i camions petits -en què predominaven les Romeo A, les DKW-Auto Union i les Mercedes Benz L319-, Nazar produí una furgoneta de línies quadrades, dotada d'un gran vidre davanter panoràmic, un fiable motor Perkins i un canvi de marxes de la casa Ribas. Ribas, proveïdor de canvis de marxes per les principals empreses constructores de vehicles en els anys 1960, disposava d'un taller al carrer de les Camèlies de Barcelona. 

Aquest model s'oferia en dues versions, el furgó carrossat amb una caixa metàl·lica tancada i la versió de camionet. La versió de furgó tancat destaca per l'alçada de la carrosseria, que permetia que una persona hi estigués dreta dins del vehicle.

La versió de furgó metàl·lic tancat disposava de diverses alternatives: un furgó completament tancat, la versió de dues fileres de seients i, fins i tot, una versió de petit autocar, en acabat normal i de luxe. El senyor Gregorio Calahorra, de Girona, tenia una furgoneta Nazar B amb dues finestres laterals batents amb què prestava el servei de bar ambulant:

Furgó Nazar B del senyor Calahorra dedicat a bar ambulant.

Una altre furgoneta Nazar B amb la caixa completament metàl·lica:

nazarfurgozv8-1

Una furgoneta Nazar B en versió mixta, que disposa de dues fileres de seients:

Furgó Nazar a Castelló de la Plana

Un gran estrep i porta posterior per accedir a la segona filera de seients presenta aquesta versió:

Furgó Nazar a Castelló de la Plana

La diferència principal que incorporava la versió de camionet era la mida del vidre davanter, més curt. La primera fotografia és d'un camionet Nazar que comprà el senyor Pere Fernández Bori, un veí del barri de Sant Andreu del Palomar. Aquest Nazar fou adquirit, al cap d'uns anys, per en Cruz, un altre transportista del barri (fotografia col·lecció del senyor Xavier Castells Quintana): 


Escanear0001[1]

Un altre camionet Nazar B d'un ramader de La Bisbal d'Empordà:

camió NAZAR 002

I el tercer, un Nazar propietat del senyor Joan Saló del poble Matajudaica, integrat en el municipi de Corçà: 

IMG_5983

Poques furgonetes i camionets Nazar B s'han conservat fins els nostres dies. I la manca de recanvis i peces constitueix un greu inconvenient per la restauració d'aquests vehicles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada