divendres, 4 d’octubre del 2019

Dues troballes remarcables.

Una de les seccions més interessants de les revistes de vehicles clàssics, singularment  de les angleses, que tenen un major tiratge i difusió, és la que tracta la descoberta de vehicles que han estat una colla d'anys tancats, amagats. L'anunci de tals descobriments és ben interessant, equiparable a la pràctica dels arqueòlegs. Potser el fet es pot adscriure al concepte de l'arqueologia industrial. El descobriment d'uns pocs vehicles, d'un notable valor, produeixen transaccions econòmiques d'un gran rendiment. 

Hi ha afeccionats que tenen nas per a trobar vehicles vells ocults. Coneixen persones que poden informar-los del lloc exacte on es troben i saben negociar-ne llur adquisició amb el propietari, negociació que generalment és plena de dificultats i de resultats incerts. L'amo, que l'ha conservat molts anys, li costa de desprendre's del vehicle per la càrrega sentimental que té, no pas pel valor econòmic intrínsec. Tanmateix molts vehicles surten a la llum per la mort del seu propietari i l'interès dels hereus de fer caixa. També en el moment que la nau o cobert on eren dipositats s'ha venut o s'ha hagut d'enderrocar. Sigui per la causa que sigui, els portals de compravenda de vehicles d'ocasió renoven contínuament els anuncis, que inclouen motocicletes, turismes, furgons i camions antics, vetusts. Aquests anuncis, per qualsevol afeccionat que gaudeix de les troballes, constitueix una distracció permanent.  

L'amic Arcadi Galbas va fotografiar fa uns mesos, carregat en un camió, a Granollers, un furgó Tempo amb una caixa de transports generals, que treballà per l'empresa Consist d'Agramunt, municipi de la comarca de l'Urgell, fabricant de sacs i bosses de paper, amb un estat de conservació estupend, admirable. Llur matrícula L-26418:

IMG-20190816-WA0006

IMG-20190816-WA0004

IMG-20190816-WA0005

IMG-20190816-WA0007

IMG-20190816-WA0008

I un altre anunci remarcable és la venda en un portal d'internet d'un furgó DKW F89L, amb matrícula AV-3515, matriculat l'any 1956, que fou d'un distribuïdor del butà de la província d'Àvila.

DKW BUTÀ AVILA 1956 1

DKW BUTÀ 1956 AVILA

DKW BUTÀ AVILA

dkw bUTÀ 1956

Furgó DKW repartiment butà Àvila 1956

INTERIOR DKW BUTÀ 1956

La gran pregunta de resposta impossible: quants vehicles industrials -furgonetes, furgons i camions- hi ha ocults arreu d'Espanya? Quants camions Hispano Suiza hi ha? Es conserva cap Karpetan? Hi ha algun camió Henschel Sura?. I pel que fa als vehicles Nazar?. Segurament que més dels que suposem. Aquesta matèria, que és una caixa permanent de sorpreses per les troballes que es produeixen successivament, hi ha més vehicles que no pas afeccionats amb capacitat per restaurar-los i mantenir-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada