divendres, 12 de desembre del 2014

En Jordi Busquets, mecànic de la Coca Cola de Girona (II).

El senyor Jordi Busquets, afeccionat a la fotografia, tingué l'encert de retratar escenes quotidianes de la planta de Sarrià de Ter i els vehicles que ell reparava trobats en situacions de tota mena. Fotografies, totes elles, que presenten un gran interès.

Les fotografies més antigues de l'àlbum que posseeix el senyor Busquets corresponen a dos vehicles de Cobega SA, un Land Rover i una furgoneta Romeo A, que feien publicitat respectivament de les begudes Coca Cola i Fanta, estacionats davant de l'hostal snack bar Mont-Roc de Castellfollit de la Roca. Una foto, en blanc i negre, que recull l'essència de la segona meitat dels anys 1960:

IMG_2682

IMG_2677

La segona fotografia és d'un camió Ebro B35 carrossat amb la caixa botellera i pintat de vermell, el color identificatiu de la Coca Cola, amb la cabina xafada per un accident a la carretera de Llançà. La imatge recull el moment que un camió grua diposita el camió accidentat i l'operari treu la barra que l'arrossegava. L'accident es produí a l'estiu, l'època de l'any que els pobles de la Costa Brava són plens de gom a gom i la demanda de begudes refrescants es dispara:

IMG_2636

La tercera fotografia de Cobega SA retratada pel senyor Jordi Busquets correspon a una furgoneta Ebro F108, matriculada els primers anys de la dècada del 1970, destinada a la publicitat de l'aigua tònica Finley amb la combinació de groc i blanc d'aquesta marca. Al fons, a la dreta, un hi treu el nas un Pegaso Comet de la planta de Sarrià de Ter que distribuïa Coca-Coca, pintat amb la combinació de blanc i vermell:

IMG_2637

La quarta fotografia és d'una tractora Dodge amb un semiremolc d'un únic eix de bastidor baix per poder carregar més caixes de begudes. La fotografia palesa prou bé l'interès que pel senyor Busquets presentava el xassís del semiremolc en detriment de la tractora: 

IMG_2678

Aquesta tractora C38 T300 pertanyia a la família Ferrer de Porqueres, avui dia Transports Porqueres SA. En aquells anys, la família Ferrer, del municipi de Porqueres, treballava principalment en el transport de gra que recollia a Barcelona per proveir les empreses productores de pinso de Girona i Banyoles com Nutrex SA. També tenien una altre tractora d'aquest mateix model. Una de les feines d'aquells anys era el transport de caixes d'ampolles de Coca Cola dipositades al magatzem de la planta embotelladora que Cobega SA tenia a Barcelona a la planta de Sarrià de Ter per a llur posterior distribució.    

Les següents fotografies que us presentem són de la nau de Cobega SA a Sarrià de Ter amb els camions i furgonetes aparcades a dreta i les caixes d'ampolles que s'havien de repartir a l'esquerra. La primera fotografia, que recull uns camions Ebro D i E dotats de xassissos baix, arrenglerats, i un Pegaso Comet al capdavall, encarat al retratista, fou captada el 5 de gener de 1979: 

IMG_2614

IMG_2620

La mateixa nau set anys després (1986). Una renglera de camions Pegaso Comet i Ebro de la sèrie D i E, amb bastidors baixos, i al capdavall, de front, tres furgonetes Ebro F275:

IMG_2616

La nau de la Coca Cola de Sarrià de Ter l'any 1990. Uns camions Ebro de la sèrie D i E, dotats de bastidor baix, i de la sèrie M125 que muntaven bastidor central, suspensió pneumàtica i canvi automàtic:

IMG_2618

IMG_2617

També hi havia furgonetes Ebro F275, Nissan Trade, les Nissan Vanette, que tingueren un èxit esclatant aleshores, i les populars i versàtils Renault F4:

IMG_2639

IMG_2640

Una tractora Iveco Z amb un semiremolc carregat caixes de plàstic plenes d'ampolles de vidre de Coca Cola a la porta d'entrada sud de la planta de Sarrià de Ter:

IMG_2656

Entrada del taller de la planta de Sarrià de Ter on el senyor Jordi Busquets hi feia el manteniment i la reparació dels vehicles de Cobega SA de la demarcació de Girona: 

IMG_2621

Continuarà.

1 comentari:

  1. Muy buenos días:
    Estoy haciendo una reproducción escala 1/43 de un Pegaso Comet CocaCola inspirado en las fotos de su blog y me gustaría saber si disponen de alguna imagen de la parte trasera del camion.
    Un saludo y felicidades por un trabajo excelente.

    ResponElimina