dijous, 23 d’abril del 2020

Un bon llibre del senyor Alberto F. Puerta: Viejas máquinas en viejas manos.

Hem rebut, en el lloc de feina, on fou sol·licitat, per comoditat, avui, vint-i-tres d’abril, dia de Sant Jordi -detall admirable, extraordinari, impagable-, el llibre que el senyor Alberto F. Puerta ha publicat amb el títol Viejas Máquinas en viejas manos. El títol, ben pensat, remet a l’antiguitat dels vehicles provats i alhora al llegat professional que deixa el senyor Puerta en el moment del canvi de rasant vital produït per la finalització de la seva vida professional dedicada al sector del transport - com a empresari i en qualitat de provador de vehicles- i l’entrada en la jubilació, amb les noves activitats que aquesta etapa comporta. Portada i contraportada del referit llibre:

Portada Viejas Maquinas en viejas 
manos

contraportada

Full explicatiu inserit en el llibre:

LLibre Alberto F 
Puerta

El llibre ha estat publicat per encàrrec. Només s’han editat els exemplars sol·licitats prèviament pels interessats. Una edició privada feta per encàrrec, limitada i numerada, signada per l’autor. Només quatre-cents cinquanta exemplars han passat per la impremta. Quatre-cents cinquanta afortunats. S’ha d’agrair la feina d’escarràs portada a cap admirablement, amb gran diligència, i complint el terminis convinguts a pesar de totes les afectacions causades per les mesures adoptades en la lluita contra l’expansió del coronavirus, per en Luís Alberto Garrido Sanz. Ha tramitat tots els encàrrecs i n’ha seguit el lliurament als receptors. En Luis Alberto Garrido amb uns seus parents que han treballat en el transport de gra produït a la província de Valladolid amb camions Barreiros, Renault i algun Pegaso:

família Garrido


Relació de tots els propietaris i curadors dels vehicles provats:

propietaris

És un llibre magnífic. Es percep la il·lusió que el seu autor hi ha posat. Tapa dura, un paper de qualitat, un tipus i mida de lletra que en facilita la lectura. La prosa, elaborada, treballada, és eficaç. Incorpora tres pròlegs: recomanable la lectura dels de Víctor Otero, el gran maquetista, i el del propi Alberto F. Puerta. La sistemàtica del llibre, ben trobada i resolta: cadascun dels articles conté tres apartats relatius a la impressió i valoració que el vehicle li ha produït a l’autor precedit d'un resum de la història de l’empresa, una nota breu del vehicle i una fitxa tècnica. S’ha d’agrair al senyor Puerta la iniciativa en haver publicat aquest llibre. Una regal per als afeccionats i col·leccionistes de camions que reflecteix llur generositat. Dos dels vehicles que més ens han agradat, un Barreiros Super Azor d'en Sergio Múñiz i el Sava Berliet d´'en Claudi i de l'Eduard Herguido:

Barreiros Super Azor Múñiz

sava Berliet Alcarràs

sava Berliet Germans Herguidol

L’apartat relatiu a la valoració que el senyor Puerta fa de cadascun dels vehicles provats és, en la nostra opinió, la que presenta un major interès. És percep, d'una hora lluny, el seu ull, el bon criteri, la mà trencada i pràctica esmerçada en l’exercici de provar vehicles en el curs de més de trenta anys. Aquesta és l’activitat principal que ha desenvolupat professionalment des de l'any 1988. En té molta traça i experiència acumulada. La seva opinió, molt qualificada, fonamentada, argumentada i motivada, aborda tots els extrems del vehicle. Tot ho valora. Fureteja el vehicle totalment. No se li escapa pas cap detall. A més a més, frueix provant els vehicles. Aquesta titil·lació sap traslladar-la al llibre.

Els vehicles provats són vint. Divuit camions i dos autocars. Aquest punt és potser, en la nostra opinió, millorable. Aquesta impressió és a causa de la qualitat de les proves i l'interès que susciten. La passió que l'autor hi posa, i sap transmetre als lectors, estimula l'avidesa de tenir notícia de proves i més proves de vehicles. El llibre resta curt. Gran novetat la prova d’un camió Nazar B, restaurat brillantment, que pertany a Cochera Singular. Primera notícia que tenim d'un fet d'aquesta naturalesa:

Nazar B llibre Alberto Puerta


Nazar B super 7 palau

Hi ha la sensació que el llibre era susceptible de ser enriquit amb més models emblemàtics dels que han estat incorporats. Pel que fa a Pegaso, el Comet, el 1065, el 1121 i 1127, qualsevol model de la gamma bocanegra i Tecno; quant a Barreiros, es podria haver provat qualssevol dels models Saeta i de la gamma del 4220, un gran camió que tingué una extraordinària bona acollida. El cas de Motor Ibèrica SA, fabricant dels camions Ebro, és potser on hi ha una omissió més visible: un model tan popular com l’Ebro B-45 no hi és, tampoc cap dels models de les gammes D, E, L, M i P. Els vehicles Avia, se’n podria haver incorporat un altre model. Només hi ha dos models del fabricant Sava, malgrat l’enorme quantitat de models que produí, un BMC i un Berliet: algun model de la gamma SH, o del Sava 217, 415, 515, produïts sota el control d'ENASA? Alguns dels camions les proves dels quals podrien haver estat incorporades al llibre. Quatre camions Pegaso: Comet, 1065, 1217 i 1234: 

Pegaso Comet

Pegaso 1065 Europa caixa frigorífica

Pegaso 1127

Pegaso Tecno 1234 tractora

Portada del catàleg gamma SH produïda per Sava i publicitat del model 515:

portada catàleg camió Sava SH 1965

Sava 515 

Camió Avia de la primera sèrie:

camió Avia 1963

Barreiros 4220, un gran camió amb poc reconeixement a causa de l'ombra allargada que el Pegaso 1065 li ha projectat: 

camió Barreiros 4220

Ebros D700 i P200:

camió Ebro D700

Ebro P bolquet

Aquesta omissió justifica, creiem, la publicació d’un segon volum, ara que el seu autor podrà gaudir del temps de la jubilació, que incorpori camions populars que han circulat per les carreteres peninsulars. La traça i amenitat del senyor Puerta exposant les impressions que un vehicle provat li ha causat és un luxe per algú que té interès en aquesta matèria. Ho esperem amb candeletes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada