dissabte, 26 de novembre del 2011

La construcció de la central hidroelèctrica del Pont de Montanyana a la comarca de la Baixa Ribagorça.

Amb l'ànim de treure'n el màxim aprofitament del riu Noguera Ribagorçana, ENHER va construir una central hidroelèctrica al poble del Pont de Montanyana, les obres de la qual van perllongar-se del 1950 al 1958.

Situat a la comarca de la Baixa Ribagorça, el Pont de Montanyana limita amb el Pallars Jussà. Per llengua, història i cultura comuna, manté importants vincles amb Tremp i el Pont de Suert. Històricament, el Pont de Montanyana havia tingut una activitat industrial centrada en el ram tèxtil -fàbriques de draps i llençols- i una farinera, avui dia desaparegudes. Aquestes circumstàncies adverses van causar la despoblació en aquest municipi ribagorçà.

Les primeres fotografies de la construcció de la central hidroelèctrica del Pont de Montanyana que conserva la Fundació Endesa, del principis d'abril de 1950, corresponen al reconeixement del terreny on era prevista la implantació d'aquesta obra per a redactar el preceptiu informe geològic:

IMG_9124

IMG_9125

Un camió creuant l'antic pont d'Arenys de Noguera, municipi on hi van néixer els avis d'en Ramon Tremosa i Balcells, eurodiputat per CiU, i enamorat d'aquest poble on hi acostuma a passar les vacances d'estiu:

IMG_9122

Un camió Pegaso d'ENHER rodant pels terrenys on s'havia de construir la subestació exterior de la central hidroelèctrica del Pont de Montanyana:

IMG_9121

Obres dels canals i els túnels de desguas executades els anys 1955 i 1956:

IMG_9120

IMG_9119

Construcció del túnel d'Esplugafreda, antic poble avui dia abandonat, agregat l'any 1970 a Tremp, capital del Pallars Jussà:

IMG_9117

Fotografia de la construcció de l'embassament l'any 1957:

IMG_9116

Dues fotografies del muntatge de la subestació exterior l'estiu del 1957:

IMG_9115

IMG_9114

Una de les activitats econòmiques més rellevant que hi ha actualment a El Pont de Montanyana és precisament la central hidroelèctrica construïda per ENHER. Els beneficis socials que va causar a la comarca de la Baixa Ribagorça les construccions de les centrals hidroelèctriques, s'han mantingut al llarg d'aquests anys fins als nostres dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada