dimarts, 1 de maig del 2012

El camió Nazar B de 3.500 quilos amb caixa de bestiar del senyor Joan Oller.


L’any passat, en Xavier Castells, col·laborador d’aquest bloc, feia una troballa excepcional. Un camionet Nazar que l’empresa TRANSPORTS CANIGÓ, de Manlleu, conserva. Era un furgó tancat que en Bonaventura Parramon va comprar al viatjant de la Nazar de la comarca d’Osona.

Amb aquest furgó, en Bonaventura Parramon feia el servei d’ordinari diàriament des de Roda de Ter fins a Barcelona i tornada a Roda de Ter. Conscient de l'interès que Nazar -llur història i els vehicles fabricats- suscita en aquest bloc, en Xavier Castells va tenir la deferència i gentilesa de publicar la troballa en aquest espai.

Eren els anys que Roda de Ter tenia una intensa activitat industrial centrada principalment en les fàbriques tèxtils de la riba del riu Ter, incloent-hi les colònies, la principal de les quals, la fàbrica Baurier, al mas  Salou. Amb la crisi de principis del 1970, aquestes empreses tèxtils i les indústries auxiliars que hi treballaven al seu redós van minvar i tancar portes una rere l’altre.

Aquest furgó Nazar era un vehicle senzill, pràctic i funcional equipat amb un motor Perkins Hispania, molt fiable. Més endavant, un ferrer molt destre i enginyós de Manlleu va transformar-lo en un camionet: li va escurçar la carrosseria de furgó per una cabina de camió i li va muntar una caixa de fusta. Aquest camió es va retirar del servei a principis dels anys 1980 i en Bonaventura Parramon i el seu fill Francesc han tingut l’encert de guardar-lo fins als nostres dies:
Camionet Nazar a Osona


IMG_3653


IMG_3694

Segons la informació que en Xavier Castells ha publicat en el seu bloc “Imatges sobre rodes”, de lectura imprescindible pels afeccionats als camions i autocars clàssics, aquest camionet Nazar ha estat netejat i engegat. Des d’aquest bloc, creiem que és una iniciativa molt encertada. Segurament que en Pere Liu, mecànic oficial de la Nazar a les comarques gironines i que se n’havia fet un fart de remenar aquests camionets, els hi podrà donar un cop de mà perquè aquest Nazar torni a funcionar com el primer dia.

Una altre excel·lent notícia, motiu de congratulació, és la compra per un important col·leccionista asturià del furgó Nazar tancat que es venia a Castelló, del qual aquest bloc se’n va fer ressò. Aquest furgó, matriculat a Barcelona, va treballar en tasques agrícoles a un poble de la comarca del Baix Maestrat:

 Nazar_Castelló_de_la_Plana_024


Nazar_Castelló_de_la_Plana_011


Nazar_Castelló_de_la_Plana_004

Aquest furgó Nazar ha estat adquirit per aquest col·leccionista asturià amb l’ànim de restaurar-lo. Les poques unitats de vehicles Nazar que s’han conservat fins als nostres dies –tampoc se’n va vendre gaire de Nazars, tot cal dir-ho- és un motiu més que suficient per preservar-lo adequadament com a part integrant del patrimoni industrial de l’Estat Espanyol, un cop gairebé desapareguda tota la indústria d’automoció. Solament hi ha uns fabricants de camions a Galícia, especialitzats en la producció de vehicles especials d’ús forestal i urbà.

En Pere Liu ha fet una altra troballa de gran valor. Un Nazar que el senyor Joan Oller i Coll, tractant de bestiar de la Bisbal d’Empordà, encara conserva. És un Nazar cabina B amb motor Perkins Hispania que munta una caixa de bestiar de fusta. Té un pes màxim de 3.500 quilos i es pot conduir amb un carnet de segona.

Aquest Nazar el va comprar el senyor Oller, de segona mà, al senyor Josep Colomer i Miró, de Fonolleres, el 6 de gener de 1971. Aquest vehicle el va vendre nou en Lluís Costa i Liu, representant de Nazar a Girona. La caixa de transport de bestiar va construir-la Carrosseries SOL-XAR. Fotografies d'aquest camió Nazar tancat en un garatge:

camió NAZAR 001

camió NAZAR 002

camió NAZAR 005

camió NAZAR 017

Amb aquest Nazar, el senyor Oller transportava els vedells, godalls i xurmers que comprava als pagesos de l’Empordà i el Gironès per engreixar-los a la seva granja de Vulpellac.

Aquests porcs, vedells i vaques ja crescuts i engreixats a llur finca de Vulpellac, els transportava dins de la caixa del Nazar a l’escorxador de Begur un cop per setmana. A l’estiu, aquest transport el feia dos cops per setmana per atendre la major demanda de carn. També durant uns quants anys, el senyor Oller anava cap a l’escorxador de Palamós amb el Nazar carregat de bestiar.

A principis dels anys 1970, els dissabtes marxava amb el Nazar carregat de bestiar al mercat que es celebrava en un recinte amb quadres a la Devesa de Girona. En aquest mercat de Girona, els tractants de bestiar de les comarques gironines negociaven i pactaven les compravendes amb altres negociants que venien de Barcelona.

La caixa del Nazar també s’usava per al transport de buscalls, userda, alfals, palla, herba i el farratge pel bestiar. A finals dels anys 1980, aquest camió va ser aparcat i va deixar de circular, gairebé ja fa 30 anys. Aquest camió és completament original.

El manteniment i reparacions del Nazar anava a càrrec del Garatge Estació de la Bisbal d’Empordà, agents de Nazar al Baix Empordà i especialistes en motors dièsel, particularment del Perkins Hispania. Hi reparaven un bon grapat de camions, autocars, furgonetes i tractors.

Volem agrair a la família Oller i, concretament, a la Glòria Oller, les fotografies i informació de la història d’aquest camionet Nazar. També les gestions del senyor Pere Liu, infatigable recercador dels vehicles Nazar de les comarques gironines, principalment fotografies i documentació i , fins i tot, com en aquest cas, la troballa d’un camionet que ha estat preservat. Aquest fet ens anima a pensar que tal vegada, n’hi hagi uns quants més de Nazars guardats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada