dimecres, 9 de maig del 2012

Fotografies familiars, d'amics i clients d'en Josep Vert i Planas.


En Josep Vert, ja ho hem comentat més d'un cop, era afeccionat a la fotografia. Aquesta afecció permet de resseguir minuciosament les carrosseries produïdes per Tallers Vert a Torroella de Montgrí. Alguns esdeveniments importants ocorreguts a Can Vert tampoc van passar pas desapercebuts a l’objectiu de la càmera d’en Josep Vert. És la construcció de la fàbrica de Girona, la producció de les carrosseries, o l’acte de lliurament d’un autocar a un client, un acte solemne.

Igualment, en Josep Vert va fotografiar també activitats de diversa mena que era costum de practicar aquells anys els dies festius. En aquesta crònica, de caràcter familiar i festiu, hi recollim algunes de les fotografies on els protagonistes són les persones, no pas les carrosseries ni els tallers.

Una colla d’amics davant d’un autocar possiblement construït pel Taller Vert, als anys 1930:

IMG_3699


Uns treballadors de Can Vert davant d’un autocar carrossat pendent de ser lliurat al client, destinat a la línia regular de Figueres fins a Girona passant per Banyoles i Olot:

IMG_3695


Un xassís d’un autocar abans de ser carrossar, talment era lliurat pel concessionari o agent, sense cabina ni caixa:

IMG_3693


Uns treballadors i un senyor endiumenjat davant d’un xassís i un òmnibus acabat:  

IMG_3694


Un òmnibus carrossat al Taller Vert de Torroella de Montgrí, amb el disseny característic dels anys 1930, de gran bellesa i qualitat d’acabats. N’era de feliç el propietari:

IMG_3720

Els anys 1940 ja és tot un altre món. L’alegria, les esperances i la riquesa dels anys 1930, anys difícils marcats per la recuperació de la sotragada de la crisi econòmica de 1929, se n’havien anat aigua avall. La misèria, la repressió i l’anorreament de la cultura i la llengua del país definien aquells anys. Aquest estat d’ànim es reflecteix en les fotografies d’aquest període.

Un vailet davant d’un cotxe reconstruït al taller de Carrosseries Vert, de Torroella de Montgrí:

 IMG_3723

Aquest vailet amb uns treballadors de Can Vert davant d'aquest auto:

IMG_3722


Uns treballadors de Can Vert a l'entrada de l'altre taller a Torroella de Montgrí:

IMG_3721


Un autocar carrossat i llest per ser lliurat al seu propietari, Autolínias Alsina SA, de València:

IMG_3724

Acte de lliurament d’un altre autocar a Torroella de Montgrí:

IMG_3716


Els treballadors de Can Vert enfilats sobre un bastidor d’un Pegaso: 

IMG_3715

 IMG_3717

Un vehicle de les acaballes dels anys 1920, abans de ser transformat: 

IMG_3667


Aquestes fotografies reflecteixen la categoria humana d’en Josep Vert, un empresari amb un profund sentit social i de la justícia, forjat en unes conviccions i creences ètiques que avui dia han estat absolutament bandejades, amb les conseqüències que tothom coneix i pateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada