divendres, 11 de maig del 2012

Imatges dels anys 1940 per en Josep Vert i Planas.



Les cròniques detallen que el dia 12 de setembre de 1714, un dia després de la caiguda i capitulació de Barcelona davant de l’exèrcit francès i castellà, molt superior, en la Guerra de Successió Espanyola que comportaria la implantació del Decret de Nova Planta i una brutal repressió, els ciutadans que tenien un ofici van obrir de nou els seus comerços i es van posar a treballar. Eren els mateixos artesans que un dia abans havien defensat la ciutat. Aquesta actitud envers el treball va impressionar els ocupants francesos i castellans.

Quelcom de semblant va succeir a principis de febrer de 1939, amb el país completament ocupat per l’exèrcit franquista. La major part de catalans van tornar als seus quefers quotidians, interromputs o afectats per causa de la guerra civil espanyola que havia esclatat el 18 de juliol de 1936. Era altre cop el moment de la represa.

De la dècada de 1940, hi ha a l’arxiu d’en Josep Vert tres fotografies que reflecteixen aquells anys. La primera és l’estand de Carrosseries Vert a la Fira Provincial de Mostres de Girona de l’octubre de 1946:

 IMG_3665

Un estand molt auster, propi d’aquells anys. Hi havia una tartana i un cotxe carrossat per en Josep Vert. Després de la Guerra Civil, els carros i les tartanes van a usar altre cop per l’absència de vehicles, peces, pneumàtics i benzina. De cop i volta es reculava més de vint anys. I els pocs vehicles que hi havia, gairebé tots reconstruïts, eren d’una gran senzillesa.

La segona fotografia correspon a l’activitat principals dels tallers aquells anys. La reconstrucció i transformació de vehicles. En aquest cas, una transformació d’un auto en un furgó amb una caixa de repartiment de begudes, d’una empresa de Torroella de Montgrí. Un treball polit i de qualitat, que eren els trets definidors de les carrosseries i reparacions de Carrosseries Vert:

IMG_3663


I la darrera fotografia és un petit auto descapotable, biplaça, de disseny esportiu. L’extrema pobresa d’aquells anys no impedia pas de treballar en restauracions que il·lusionaven per superar les grans dificultats d’aleshores:

IMG_3664


Una targeta postal d’aquells anys amb publicitat de les carrosseries Josep Vert i fill de Torroella de Montgrí:

IMG_3682


En properes cròniques continuarem exposant les carrosseries fotografiades per en Josep Vert i Planas al seu taller de Torroella de Montgrí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada