dimecres, 6 de juny del 2012

L'àlbum fotogràfic d'ENDESA dedicat a la transformació.

Un dels àlbums fotogràfics conservats de l'empresa ENHER du per títol Transformació. Es refereix a la importació, transport i muntatge dels transformadors.

Amb la implantació de la política autàrquica l'abril del 1939 arran de la victòria militar de l'exèrcit feixista sollevat, la importació de maquinària a l'estat espanyol era molt dificultosa i restrictiva per dos motius: l'absència de divises per adquirir-la a l'estranger, circumstància que encaria enormement aquesta mena d'operacions, i els entrebancs burocràtics imposats pel govern espanyol per a la importació, obsedit en industrialitzar el país mitjançant la promulgació de Decrets i assolir una capacitat productiva que satisfés la demanda de tota mena de béns i productes. Un projecte quimèric com ho fou la política falangista i que resultà ruïnosa pel país.

La realitat anava per uns altres viaranys. Hi havia maquinària que l'estat espanyol no tenia pas capacitat per produir-la directament. En aquests supòsits, se n'autoritzava llur importació sempre i quan aquesta importació estigués degudament justificada per raons d'interès públic.

La valoració de l'interés públic en la importació de béns, un concepte jurídic indeterminat, depenia de l'autoritat política. A la pràctica en resultava una discrecionalitat i arbitrarietat administrativa que permetia l'enriquiment sense cap esforç dels dirigents franquistes i persones vinculades i afectes al règim.

L'estació transformadora número 1 de la serradora de l'empresa MINERA INDUSTRIAL PIRENAICA SA, que explotava les mines de carbó de Malpàs, fotografiada el setembre de l'any 1947:

IMG_9298

Estructura bastida l'octubre del 1949 per al muntatge d'un transformador:

IMG_9299

Muntatge d'un transformador l'any 1949:

IMG_9300

Transformadors fotografiats l'any 1953:

IMG_9306

Transformadors a la subestació de La Pobla de Segur (Pallars Jussà):

IMG_9305
 
IMG_9304

Construcció de la subestació de Tarragona el gener del 1962:

IMG_9303

IMG_9267

Inauguració de la subestació de Girona el març del 1962:

IMG_9302

Sort n'hi va haver de la iniciativa de l'enginyer Victoriano Muñoz i Oms en aquells anys difícils, de la seva empenta, energia i planificació per electrificar al país i sortir de la tràgica i exsangüe guerra civil i la misèria de la postguerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada