dissabte, 7 de juliol del 2012

La festa de Sant Cristòfol.

El proper 10 de juliol és celebra Sant Cristòfol, patró dels transportistes. El seu origen és ben curiós, llegendari. Segons que sembla, a la Palestina del segle III hi havia un gegant que ajudava els caminants a creuar un riu cabalós carregant-los a la seva espatlla. 

A Sant Cristòfol se li aparegué Crist i va convertir-se al cristianisme i predicador de la nova fe. Per aquest motiu fou decapitat. D'aquesta manera ha esdevingut protector i intercessor dels camins i dels viatgers. Era costum que la seva imatge es trobés a les ermites i capelles properes als camins i carreteres. A principis de segle XX, amb la invenció i extensió de l'automòbil, va esdevenir patró dels automobilistes.

Aquest cap de setmana i el proper es celebra a molts indrets de Catalunya la festivitat de Sant Cristòfol. Els mossens beneeixen els vehicles, nets i engalanats, dels automobilistes i transportistes. Després s'acostuma a gaudir d'un dinar de germanor que és la manera més sàvia d'acabar una bona festa, al voltant de la taula atapeïda d'àpats. 

És una festa que ha mantingut el prestigi i la participació popular. L'època de l'any en que es celebra, a les portes de les vacances d'estiu, de ben segur que hi contribueix. A més, constitueix un excel·lent arxiu documental dels vehicles que hi ha hagut als pobles i viles. Afeccionats a les fotografies i retratistes professionals conserven fotografies d'antany amb la celebració de la festa de Sant Cristòfol on hi desfilen els vehicles d'aquells anys.

Un dels arxius més interessants que coneixem pertany a la senyora Bancells, d'Arbúcies. El seu pare, en Josep Bancells, va retratar durant anys els vehicles -carros, motos, cotxes, furgons, camions, tractors i autocars- que participaven en la festa de Sant Cristòfol d'Arbúcies.

Aquest hivern es va celebrar una exposició intitulada "De la carretera al 600" al Museu Etnològic del Montseny que aplegava una selecció de seixanta fotografies d'en Josep Bancells sobre els vehicles a motor a Arbúcies. Va ser un èxit. Tant de bo que part d'aquest arxiu es reculli en un llibre perquè els afeccionats en podem gaudir.

La família Caba, coneguda nissaga de carrossers sabadellencs, conserva una fotografia de la celebració de la festa de Sant Cristòfol, als anys 1960, a Sabadell:

IMG_6977[1]

Fotografies de la celebració de Sant Cristòfol a Banyoles que conserva en Pere Liu:

IMG_1209

Amb l'ànim de recuperar la història del transport a casa nostra, sol·licitem que aquells afeccionats que conservin fotografies d'època de la celebració de la festa de Sant Cristòfol, en les facin arribar per publicar-les en aquest bloc. Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada