diumenge, 1 de juliol del 2012

La desaparició d'un camió Nazar B de 7 tones.

El senyor Àngel Vilar, fundador de l'empresa TRANSPORTS I GRUES ÀNGEL VILAR SA, de La Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), va comprar l'any 1965 un camió Nazar de 7 tones, equipat amb motor Perkins Hispania i carrossat amb una caixa de fusta per transports generals construïda pel carrosser Bertran de Banyoles (Pla de l'Estany). 

De la troballa d'aquest camió per en Miquel Patinyo, i de la seva història, narrada pel senyor Àngel Vilar, ja n'hem publicat dues cròniques en aquest bloc. Era l'únic Nazar de 7 tones que hi havia a Catalunya. L'any 1983 va ser donat de baixat i desballestat, amb l'extracció del motor Perkins, i dipositat al pati de l'empresa, a la carretera de Calonge.

Aquest Nazar l'havien dipositat sobre un remolc Leciñena en un racó del pati de l'empresa. Damunt del remolc, rere seu, hi havia un camió Avia. També hi havia uns quants remolcs Trabosa i la cabina d'una tractora Pegaso 1231.

Aquest camió Nazar fotografiat el mes de maig de l'any 2009 amb la seva cabina de línies inconfusibles, un disseny d'en Vincenzo Angelino Gervasio, la importància del qual no ha estat pas prou reconeguda ni valorada:

P1010141

camió Nazar a La Bisbal d'Empordà (Girona)


P1010145


P1010149

camió Nazar a la Bisbal d'Empordà (Girona)

La caixa de fusta per transports generals fabricada pel carrosser Bertran, de Banyoles, de molta anomenada i prestigi aquells anys:

camió Nazar de TRANSPORTS I GRUES ÀNGEL VILAR SA

Un camionet Avia de l'empresa Transports Àngel Vilar SA, dipositat rere el Nazar, sobre el remolc: 

P1010153

Un cabina d'un Pegaso 1231T d'aquesta empresa bisbalenca:

Cabina de Pegaso "bocanegra"

Fa un dies vàrem parlar amb l'Anna Vilar. Va informar-nos que havien netejat el pati i un ferroveller s'havia endut tots els vehicles i remolcs del pati de l'empresa, inclòs el Nazar. 

L'únic Nazar B de 7 tones que hi havia a Catalunya ja és història. Conservava peces molt útils pels pocs Nazar que s'han conservat. A les comarques gironines és segur que ja no n'hi ha més. De la investigació d'en Pere Liu amb els seus antics clients, propietaris de vehicles Nazar, n'ha resultat la troballa d'un camionet Nazar del senyor Joan Oller, també de La Bisbal d'Empordà, però cap model d'aquest tonatge.

Conservem les fotografies d'aquest Nazar quan transportava mercaderies de tota mena. Ací, davant de l'antic garatge de l'empresa Transports i Grues Puig Vilar:

escanear0008

escanear0014

escanear0012

L'Àngel Vilar amb el seu Nazar quan treballava per l'empresa de pinsos TAISA:

escanear00019

Al moll de càrrega de la fàbrica TAISA, al costat d'un camió Ebro B45:

escanear001109

Aquesta cabina fou comercialitzada per FACTORIAS NÁPOLES SA, fabricant dels vehicles Nazar, l'any 1963. Era un cabina molt moderna aquells anys. Tenia unes línies rectangulars semblants a la revolucionària cabina dels camions francesos Bernard TDA, que uns anys més tard adoptarien la resta de fabricants europeus. En Vincenzo Angelino estava molt amatent a les innovacions i tendències que sorgien en el disseny d'autocars i camions.

El senyor Vilar conserva dins d'una nau aquest Pegaso 1095 Supercomet, amb els colors blau cel i la franja blanca, identificatius de l'empresa:

P1010159

És una pena la desaparició d'aquest Nazar B de 7 tones. Malgrat que la seva restauració era inviable, tant de bo s'haguessin pogut usar les peces de la cabina per les dues unitats d'aquest model que s'han conservat, a Màlaga i Astúries.  I de les que puguin aparèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada