dissabte, 9 de març del 2013

El camió Nazar A de la casa Coll Decoración de Barcelona.

No hi ha gaire bibliografia dels camions produïts a Espanya. Malauradament hi ha poca documentació a l'abast dels afeccionats sobre les empreses, marques i models dels camions anteriors a l'any 1936, principalment, Hispano Suiza i Elizalde. Tampoc existeix cap estudi sobre els camions importats en la dècada dels anys 1920 i 1930, majorment nord-americans, el número d'unitats venudes i els representants i concessionaris arreu de l'Estat espanyol. 

Entorn de les empreses productores de camions d'ençà dels anys 1940, creiem que solament hi ha un treball reeixit: el llibre publicat de la història dels camions Hispano Suiza i Pegaso, ben editat i que ofereix una documentació exhaustiva i completa. L'altre gran fabricant de camions de gran tonatge, Barreiros, té pendent un llibre complet que tracti tots els vehicles que van sortir de les cadenes de muntatge de la fàbrica de Villaverde. El llibre dels vehicles Barreiros, publicat per iniciativa de la fundació que vetlla pel seu llegat industrial, reflecteix poc tota la gamma de vehicles industrials produïts pel senyor Eduardo Barreiros i Chrysler España SA. La importància de Barreiros en la història de l'automoció espanyola és d'una tal magnitud que justifica la publicació d'un llibre semblant al de Hispano Suiza i Pegaso.

De Motor Ibérica SA, fabricant dels camions, furgonetes i tractors Ebro, hi ha un llibre d'autoedició el contingut del qual és certament millorable. És la única empresa que produïa vehicles des dels anys 1920 fins els anys 1980, quan la japonesa Nissan en pren el control. I amb tants anys d'història, hi ha molt de material per publicar un llibre de gran interès. Un altre fabricant espanyol de camions lleugers sota control estatal, Aeronáutica Industrial SA (AISA), tampoc existeix cap treball. Un panorama ombrívol.

Si ens endinsem en les empreses minoritàries, el panorama és completament erm. No existeix cap publicació sobre Sava, de Valladolid, llevat de les que hi ha en les publicacions de ENASA-Pegaso. Sobre Nazar i LAI-Karpetan de Saragossa i les empreses gallegues que fabricaven camions per treballs agrícoles i forestals no hi ha gaire res. Per aquest motiu el llibre Historia de la Industria Española de Automoción del senyor Manuel Lage i publicat per la Fundació Fitsa té tant d'interès.

Els llibres sobre els principals camions fabricats al llarg d'aquests darrers cents anys publicats per editorials estrangeres, gairebé tots en anglès, contenen referències molt succintes de les empreses espanyoles. Pegaso. Barreiros i Ebro-Motor Ibérica SA constitueixen una referència obligada. Per això ens ha congratulat que en el llibre Lastwagen der welt, d'en Peter J. Davies, s'inclogui una petita referència de la història dels camions Nazar il·lustrada amb una fotografia d'un Nazar A, el primer model comercialitzat, de l'empresa Coll Decoración de Barcelona:

IMG_4725

La informació de l'empresa Nazar continguda en aquest llibre d'en Peter J. Davies és d'una gran exactitud. Aquest camió Nazar, matriculat l'any 1962, equipava un motor Perkins. Muntava una caixa de fusta per a transports generals semblant a la dels remolcs agrícoles. Aquest article ens permet de recuperar un altre dels camions Nazar que van treballar en el país.

2 comentaris:

  1. Benvolgut, t'escric en nom d'un grup de veïns del poble del Milà (comarca de l'Alt Camp). Estem organitzant una exposició sobre els diferents oficis que es portaven a terme antigament al nostre poble i cercant informació sobre la Paperera Industrial que va haver-hi al terme de la Masó (en la qual hi treballaven molts veïns del Milà) ens hem topat amb el teu treball: http://historiatransportcat.blogspot.com.es/2010/03/en-llorenc-mayol-de-balanzo-i-papelera.html

    Això no obstant, no pretenem exposar la biografia del sr. Llorenç Mayol (que ens sembla força interessant!) sinó les fotografies que hi has publicat. En aquest sentit, posariem el nom del seu autor en cada fotografia. Esperem que ens donis el teu consentiment. Les fotografies no seran publicades en cap altre lloc, només seran exposades durant la Festa Major de Sant Isidre que celebrem el mes de maig. Salutacions. Pots respondre a aquest e-mail: pete_xavi@hotmail.com

    ResponElimina