divendres, 17 de maig del 2013

El camionet Nazar B de Sarral (Conca de Barberà) propietat dels senyors Adolfo Moliner Cardona i Joan Roig Capestany.

Per completar els articles que hem publicat sobre els camions Nazar que tenim notícia que hi ha a Catalunya -i amb la il·lusió que en puguin aparèixer més de camions i furgons Nazars conservats per llurs propietaris- us reportem un camionet Nazar que va córrer pels pobles de la Conca de Barberà a la segona meitat dels anys 1960. 

En Victor Lacarta, un afeccionat a la marca Nazar que treballa un inventari completíssim sobre els vehicles Nazar apareguts aquests darrers anys, principalment a internet, va enviar-nos dies enrere una postal del poble de Sarral, a la comarca de la Conca de Barberà, on hi apareix, al fons, de perfil i aculat a una volta, un camionet Nazar B de 3.500 quilos amb caixa de fusta per a transports generals i una vela que cobria la mercaderia. És una postal esborrada, tacada i de poca qualitat, datada a la segona meitat dels anys 1960.

Aquest camionet Nazar presenta els trets identificadors d'aquest model de disseny tan singular i bell. Els dos colors de la cabina, el fosc a la part inferior i un color més clar a la part superior. L'elecció d'aquestes dues tonalitats era perfectament estudiada. A la part inferior s'esqueia un color fosc perquè dissimulava millor la brutícia, els cops i rascades i els podrits més freqüents en aquesta part de la carrosseria; en canvi, la part superior delimitada pel sostre, el parabrisa i les finestres laterals de les dues portes lluïa un color més clar per elegància i no presentar els riscs exposats de la part inferior. 

També és perceptible, malgrat la llunyania del camionet, la tira cromada que embelleix el pas de roda. El perfil del camió, tímidament esbiaixat, permet d'entreveure el gran radiador central que dominava el frontal del vehicle i el para-xocs del mateix color, el blanc: 

Camionet Nazar a Sarral (Conca de Barberà). to

En Victor Lacarta va informar-nos que la postal on és retratat aquest camionet va descobrir-la a Los Camioneros, una pàgina del Facebook dedicada als camions. L'havia penjada en aquest espai un conegut afeccionat de Reus, en Jordi Ramos Ortiz, en Cansino per motiu.

Atès que no en sabíem un borrall d'aquest camionet, varem adreçar-nos a l'Ajuntament de Sarral per ampliar-ne la informació. El resultat ha estat molt satisfactori. El senyor Damià Amorós, funcionari municipal, ens va informar que l'indret de la fotografia amb quatre arbres escarransits i uns bancs de pedra col·locats circul·larment per facilitar les converses dels veïns correspon a la plaça Padreny, espai en què durant molt anys va acollir el mercat setmanal.

Els propietaris d'aquest camionet Nazar B eren dos veïns del poble de Sarral: els senyors Adolfo Moliner Cardona i Joan Roig Capestany. Durant uns anys foren marxants que venien fruita i verdura en els mercats ambulants dels pobles de La Conca de Barberà. Al cap d'uns anys, un dels socis va vendre la seva participació a l'altre soci que va seguir pel seu compte l'activitat de marxant. I una darrera notícia que també és interessant de reportar. La senyora retratada que camina amb el davantal de la cuina posat era la Maria Vinadé Duch.

Lamentem no poder ampliar més informació sobre aquest camionet. A qui van comprar-lo els senyors Moliner i Roig; qui era el representant de la casa Nazar a Tarragona, qui era el carrosser que va construir-li la caixa i el mecànic que en feia el manteniment, i on va anar a parar aquest camionet.

Agraïm al Victor Lacarta que ens hagi lliurat aquesta postal, així com a en Jordi Ramos que l'ha difós. Igualment, envers el senyor Damià Amorós que ens ha informat sobre aquest camionet Nazar B de Sarral, el primer vehicle Nazar de les comarques tarragonines que ens en fem ressò en aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada