dissabte, 4 de maig del 2013

El furgó Nazar B tancat dedicat a bar ambulant del senyor Gregorio Calahorra i Naranjo de la ciutat de Girona.

En Gregorio Calahorra i Naranjo, veí del barri de Sant Narcís de Girona, va començar l'any 1962 l'activitat del transport amb un tricicle per la ciutat de Girona i els pobles dels voltants. Aviat aquest tricicle li va ser petit i aleshores va estrenar un furgó Nazar B tancat que va comprar al concessionari oficial de Girona. Amb aquest furgó cobria transports generals i, particularment, treballava per en Prat, fill de Tortellà, a l'Alta Garrotxa, que tenia un establiment de torrar pinyons a la plaça de braus del barri de la Devesa de Girona. 

A la carrosseria original del furgó tancat, el senyor Calahorra va practicar-li unes obertures abatibles amb un taulell interior pel servei de bar i gelateria ambulant. Els dies de festa que es celebraven curses de braus a Girona aparcava el furgó Nazar davant de la plaça i oferia als espectadors begudes, refrescs i gelats. També estacionava el Nazar en uns càmpings de Palamós i Sant Antoni de Calonge, a la Costa Brava, on oferia aquests productes.

En Pere Liu, que continua la recerca intensiva i sense defallir de fotografies de vehicles Nazar entre els seus antics clients, disposa d'una fotografia d'aquest furgó Nazar del senyor Calahorra dedicat a bar ambulant. Fotografia que és extraordinària per conservar tot el sabor dels anys 1960: el rètol de la publicitat de la beguda refrescant Ondina, desapareguda fa molts anys, damunt del sostre, el cartell del Night Club Savoy i l'anunci dels càmpings on practicava el servei de bar ambulant que presenta l'estil dels anys del desarrollismo (desenvolupament) espanyol:

Furgó Nazar B del senyor Calahorra dedicat a bar ambulant.

El manteniment i reparacions d'aquest Nazar en Gregorio Calahorra el confiava a en Pere Liu. Al cap d'uns anys el senyor Calahorra va donar aquest furgó Nazar a un home que menava un camp al poble de Canet d'Adri, proper a la ciutat de Girona. Aleshores plegat del Nazar va obrir un bar al barri de Sant Narcís.

Es dóna la circumstància que a Canet d'Adri hi havia un altre transportista, de nom Manel, client d'en Pere Liu, que tenia un Nazar B tancat com el d'en Gregorio Calahorra, dedicat a la recollida de cantines, marranxes o lleteres de les granges de vaques d'aquell cantó i llur transport a una empresa on l'envasaven i distribuïen.

En Lluís Dorca, un altre transportista del carrer del Carme de Girona, tenia dos furgons Nazar B, un obert amb caixa de fusta i un altre de tancat com el que il·lustra aquest article. També tenia dos camions Nazars grossos, un A de sis tones i un B de set tones carrossats amb unes caixes de fusta per a transports generals. El senyor Dorca traginava sacs de pinso des de la fàbrica que l'empresa Ganador tenia a Manresa fins a la ciutat de Girona i llur repartiment entre els distribuïdors i clients escampats als pobles i granges de les comarques gironines. En Pere Liu se n'havia fet un fart de marxar cap a Manresa i les comarques del Bages i Osona a reparar aquests camions i furgons del senyor Dorca avariats a la carretera.

Tant de bo que en Pere Liu ens continuï oferint aquests petits tresors, les fotografies dels vehicles Nazar, una de les marques més estimades per aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada