dilluns, 5 de gener del 2015

El catàleg de de les miniatures Eko de Barcelona en la nit més meravellosa de l'any.

El cinc de gener, per petits i grans, és la nit més meravellosa de l'any. Com ho expressa la cançó que els vailets de Ripoll canten en presència de Ses Majestats, el Reis d'Orient, enfilats a les seves carrosses i acomboiats pels seus patges quan desfilen pels carrers antics de la vila llençant caramels i recollint les cartes tocatardanes, els Reis arriben, porten torrons, són de Mallorca, de la cua torta i porten coses a tota la gent. Els qui no s'han portat bé al llarg de l'any ja saben que el matí del sis de gener es trobaran un gran sac ple de carbó amb el que podran escalfar-se per fer més passable el llarg, trist i ensopit hivern.

Les carrosses de la cavalcada dels Reis Mags d'Orient que ha tingut lloc a Ripoll, aquesta tarda, carregada d'emoció intensa i que, segons la tradició popular, és una de les més fredes de l'any: 

 IMG_3552

IMG_3560

IMG_3558

És costum a Ripoll que acabada la cavalcada dels Reis Mags, les famílies es reuneixen a l'entorn de la taula per a sopar coca dolça amb embotit, la feliç i ben trobada combinació del dolç i salat que tant agrada a les terres altes del país, i després una mica de xocolata desfeta per reviscolar-se del fred i la humitat agafades al carrer. Cal allitar-se aviat, ben acotxats, amb la il·lusió que el matí següent els Reis d'Orient ens hagin estat generosos en regals.

En la dècada de 1960, amb el país de mica en mica recuperant-se del sotrac patit en les dècades anteriors i amb la il·lusió posada en un avenir que oferia més oportunitats i millors perspectives, va causar furor el llançament l'any 1958 dels Mini Cars Anglupas, unes petites miniatures en plàstic dur que reproduïa els vehicles aleshores més populars. En quant als camions, el catàleg de Mini Cars Anglupas incloïa el Pegaso Z-207 Barajas, el Barreiros Super Azor Gran Ruta, el Ebro B45 i el camionet Sava, models tots ells que es podien triar amb distintes carrosseries. També es podien adquirir edificis de plàstic vinculats al món de l'automoció: un gran tanc de l'empresa CAMPSA, una estació d'autobusos i un garatge per tancar-hi els autobusos, aquestes dues peces presidides per l'arquitectura racionalista que s'estilava a l'època. 

Mini Cars Anglupas foren unes miniatures de plàstic de gran qualitat, tant pels components amb què eren produïts, com per la fidel i exacta reproducció dels models comercialitzats. Fabricats a escala 1/86 i amb un plàstic dur de gran resistència, el seu interior acollia una peça de plom que els dotava de pes. En aquells anys que gairebé totes les joguines que portaven els Reis Mags d'Orient i es regalaven per aniversaris i sants eren de fabricació espanyola -les principals empreses de joguines eren al País Valencià i Catalunya-, el catàleg dels vehicles de Mini Cars Anglupas tingué un èxit esclatant. Representen avui dia una de les joguines emblemàtiques dels anys 1960 i peces molt cobejades pels col·leccionistes. El seu record ha motivat la publicació d'un llibre a càrrec del senyor Juan Mauri que evoca aquestes joguines meravelloses que tanta felicitat feren a infants i adults.

La casa Anglupas plegà l'any 1966. La succeí la casa Eko de Barcelona, que, usant els seus motlles continuaren la producció de miniatures. La qualitat però no fou la mateixa: els plàstics, més senzills, es trencaven amb facilitat; també es prescindí, per abaratir costos, de la peça de plom interior que els conferia pes. El catàleg de vehicles també s'escurçà. Tanmateix, EKO continuà el somni i les il·lusions dels mini cars Anglupas. Els Ekos en la dècada del 1970 era una joguina popular i assequible que es podia adquirir als estancs i comerços de l'estil. L'escala 1/86 propicià el seu ús per decorar els paisatges de les maquetes del trens. A can Palau del carrer Pelai de Barcelona, el paradís dels amants de les maquetes dels trens, es podien adquirir fins a principis dels anys 1990 vehicles de la casa Eko amb absoluta normalitat.

En aquesta nit meravellosa i especial, en què els adults recuperem per unes hores la infantesa extingida i l'alegria que destil·len aquells anys, l'acompanyem del catàleg de vehicles que produïa la casa EKO: 

ERKO - 1

EKO - 2
Vehicles militars:

EKO - 3

Avions i soldats:

EKO - 4

Complements i autos d'època a escala 1/43:

EKO - 5
EKO oferia uns vehicles de metall que reprodueixen automòbils alemanys, francesos i nord-americans dels anys 1960 i principis dels anys 1970:

EKO - 6

Les miniatures que produïa EKO són avui dia comercialitzades per la casa TOY EKO de Barcelona. En aquest cas, és ben bé que a cada bugada es perd un llençol. Malgrat els anys transcorreguts des del sorgiment de les primeres miniatures Anglupas, els vehicles que comercialitza Toy Eko conserven l'encís dels primers models de la casa Anglupas: són una joguina la senzillesa de la qual és comparable a la felicitat i satisfacció que el seu ús produeix. Unes joguines allunyades dels ginys electrònics que han proliferat els darrers anys però molt més satisfactòries per distreure's i compartir el joc. Què els Reis Mags d'Orient us siguin generosos. De ben segur que us ho mereixeu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada