dissabte, 17 de gener del 2015

En Luis Miguel Dominguin, representant dels vehicles Nazar a Madrid.

El passat vint-i-vuit de novembre publicarem un article sobre la reproducció executada per en Manolo Alfaro sobre una maqueta de la casa Otero Scale Models d'un camió Nazar A d'un firaire que recuperà i està restaurant un col·leccionista asturià. L'article fou il·lustrat amb unes fotografies facilitades per un gran amic asturià. 

Una de les fotografies retratava a un senyor elegant signant un document o llibre, no ho podem escatir amb exactitud. Fa uns dies rebérem un correu electrònic d'en Manolo Alfaro que ens informava que el senyor José Joaquín Pérez-Ezquerra, fabricant d'atraccions de fira, jubilat, reconegué el torero Luis Miguel Dominguin que estampava llur signatura en els papers presentats.

El senyor Luis Miguel Dominguin assegut en presència del senyor Vincenzo Angelino Gervasio, dret a la seva dreta amb un vestit fosc creuat, i altres dos senyors desconeguts:

IMG-20141206-WA0006

Uns treballadors de Factorias Napoles SA davant de dos camions Nazar produïts  al pati de l'empresa:  

Treballadors de l'empresa Nazar de Saragossa. Col·lecció Sr. Antonio Gámez Cano

Renglera de camions Nazar al pati de l'empresa:

IMG-20141206-WA0005

Un dels primers camions Nazar A matriculats a Barcelona fou comprat per l'empresa Transports Cotxarrera de Gironella: 

Camió Nazar de l'empresa TRANSPORTS COTXARRERA de Gironella (Berguedà)

Afegeix en Manolo Alfaro que en el llibre Evolución, editat pel Govern d'Aragó a finals de l'any 2000 i que conté un secció dedicada a la història d'algunes de les empreses aragoneses més conegudes, hi exposa que els orígens de Hispano Carrocera es remunten a l'empresa carrossera que fundà l'italià Vincenzo Angelino Gervasio en els anys 1950. Aquell llibre informa que el representant de Factorias Napoles SA a Madrid i, per tant, representant dels vehicles Nazar fou el torero Luís Miguel Dominguin, personatge d'una extraordinària popularitat aleshores.

En Luís Miguel Dominguin nasqué a Madrid el novembre de 1926 en una família vinculada al món del toros. Son pare i son germà foren toreros. Oncle de la Carmen Ordoñez, també ho fou per extensió del torero Francisco Rivera, Paquirri. Del matrimoni amb l'actriu Lucia Bosé tingué tres fills, Miguel Bosé, Lucia i Paola Dominguin. Compartí una gran amistat amb el pintor Pablo Picasso. 

En Vincenzo Angelino, dotat d'un nas molt fi pels negocis, li assignà la representació dels vehicles que produïa a un home d'una gran popularitat aleshores a Espanya. Era també una manera d'estar proper al poder atès que el general Franco i en Dominguin eren bons amics. 

A part de les obres de Picasso que la família Bosé conserva, potser també conserven documentació del seu pare com a representant a Madrid dels vehicles Nazar. Curioses les activitats empresarials en què participaren els toreros d'aquells anys; la seva transcendència social ha estat substituïda pels futbolistes.

Agraïm la informació facilitada per en Manolo Alfaro que ens permet de disposar d'una altre peça del puzle que és la història dels vehicles Nazar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada