dissabte, 10 de desembre del 2011

La construcció de l'embassament d'Escales per ENHER (i VI).

El construcció de l'embassament d'Escales va causar la desaparició de dos pobles, diversos masos i ermites disseminats i d'un important monestir cistercenc, Santa Maria de Lavaix.

El poble de Casterner de les Olles pertanyia a l'antic terme municipal d'Espluga de Serra, a la comarca de l'Alta Ribagorça. Tanmateix, aquest poble es va agregar al municipi de Tremp, capital del Pallars Jussà, l'any 1970. Tenia una església consagrada a Sant Llorenç. Amb la construcció de l'embassament d'Escales, part del poble i un antic hostal, el de Borrugat, van quedar coberts sota llurs aigües.

Al capdamunt de l'embassament d'Escales hi ha les ruïnes de l'antic monestir cistercenc de Santa Maria de Lavaix. Aquestes ruïnes, dues parets, poden visitar-se quan el nivell de les aigües de l'embassament d'Escales davallen. Al tombant de l'any 1000, aquest monestir pertanyia a l'ordre benedictina.

Tanmateix, a mitjans del segle XIII aquest monestir fou cedit a l'ordre del Cister, experimentant un creixement i enriquiment important. Durant la guerra de Successió, aquest monestir va patir greus saqueigs i pillatges, particularment de llur arxiu. Aleshores va començar la seva paulatina decadència. Va poder conservar llur influència i poder fins a la desamortització del 1821, malgrat que continuà l'activitat monacal.

Les guerres carlines i els espolis continuats van acabar-lo d'arruïnar definitivament, sent abandonat pels darrers monjos l'any 1855. Aquell gran monestir romànic va esdevenir un santuari de la parròquia del Pont de Suert fins que les aigües de l'embassament d'Escales van cobrir intermitentment les restes que es conserven.

Aulet era un antic poble integrat dins del municipi de Sant Orenç, que el 1970 va agregar-se a Sopeira, a la comarca de la Ribagorça. El poble d'Aulet, enturonat, va desaparèixer sota les aigües de l'embassament d'Escales.

El gener del 1955, ENHER va fotografiar els pobles, masos i altres edificacions que havien estat expropiats per causa de la construcció de l'embassament d'Escales. Constitueixen un document molt valuós per conèixer l'arquitectura d'aquell indrets i les activitats econòmiques que havia.

La primera fotografia és del poble d'Aulet, completament abandonat, abans de quedar colgat per les aigües de l'embassament:

IMG_9228

Masos expropiats per la construcció de l'embassament d'Escales:

IMG_9232

IMG_9233

IMG_9235

Tres fotografies del molí d'Aulet, també expropiat per causa d'aquesta obra:

IMG_9236

IMG_9237

IMG_9230

El mas de Sant Andreu, els estables del qual s'havien condicionat per a dormitoris dels treballadors que participaven en la contrucció de l'embassament d'Escales, completament desteulat el febrer del 1955:

IMG_9231

Fotografia des del peu de la presa de l'embassament d'Escales, en la fase final de la seva construcció:

IMG_9238

L'embassament d'Escales, ple a vessar el juny del 1955, amb el campament dels treballadors:

IMG_9227

Transformador instal·lat a la central hidroelèctrica d'Escales:

IMG_9225

La construcció de l'embassament d'Escales va palesar la capacitat d'ENHER per a dissenyar i executar grans obres públiques. Seria un repte superat amb èxit que permetria a aquesta companyia l'execució més endavant dels grans embassaments de Mequinensa i Riba-roja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada