divendres, 2 de desembre del 2011

Visites oficials a la comarca de l'Alta Ribagorça (II).

El general Francisco Franco va esdevenir cap de l'Estat després de la victòria de l'exèrcit feixista sobre el govern legítim de la República, el 1 d'abril de 1939. En qualitat de cap d'Estat, va visitar la comarca de l'Alta Ribagorça en quatre ocasions, el maig del 1947, el juny del 1953, el setembre del 1955 i el juny del 1959.

De l'arxiu fotogràfic d'ENHER que recull les fotografies de visites oficials, hem seleccionat part de les nombroses fotografies que recollien la visita que en Franco i la seva dona, Carmen Polo, van realitzar a la comarca de l'Alta Ribagorça el juny del 1959, un mes òptim per a visitar aquella comarca amb paratges i valls de gran bellesa.

Seqüència fotogràfica de la visita que el general Franco i llur seguici, a bord de Lands Rovers d'ENHER, van realitzar a Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici:

IMG_9156

IMG_9160

IMG_9162

IMG_9157

IMG_9158

El matrimoni Franco-Polo sortint de la residència La Farga, per a pujar a un luxós Cadillac:

IMG_9159

IMG_9161

IMG_9149

IMG_9155

Excursió a la vall de Boí:

IMG_9163

IMG_9164

Les comoditats del cap d'Estat i llurs ministres en les visites a la comarca de l'Alta Ribagorça, a la dècada dels anys 1950, segons es posa de manifest en les fotografies que es conserven a l'arxiu fotogràfic d'ENHER, contrastava amb la pobresa generalitzada de la majoria de catalans en aquells anys.

La conseqüència d'una dictadura militar implantada per una victòria en una guerra civil es reduïa a uns pocs privilegiats enfront a una majoria silenciosa, atemorida i que patia privacions de tota mena, incloent-hi articles de primera necessitat com menjar, medecines, habitatges o una feina amb condicions laborals mínimes.

1 comentari:

  1. Estimado autor: este post me ha resultado de máximo interés. Mi padre que estaba destinado en el Regimiento de Zapadores Fortaleza nº1 de Olot tuvo algo que ver en la pista que utilizó el dictador para cruzar desde Espot hasta la Farga.
    Me gustaría saber si tiene más datos sobre esa pista, así mismo, estaré encantado de ofrecerle los datos que tengo por si son de su interés.
    Muchas gracias y un afectuoso saludo.

    ResponElimina