dimecres, 11 de gener del 2012

Alguns dels autobusos urbans que van prestar servei a Sant Cugat del Vallès: fons fotogràfic municipal.


Sant Cugat del Vallès, un municipi limítrof a Barcelona i separat per la serra de Collserola, és integrat pel nucli urbà de Sant Cugat i també per altres barris disseminats, Valldoreix, Mira-sol, la Floresta i les Planes, vertebrats per la línia de tren de Barcelona a Sabadell i Terrassa.

La seva proximitat a Barcelona, les bones comunicacions -amb tren i per la carretera de l'Arrabassada-, i un clima benigne i agradable són l'origen de Sant Cugat del Vallès i Valldoreix com a distingit i selecte lloc d'estiueig. Els estiuejants dels anys 1920 i 1930 van construir-hi unes magnífiques torres modernistes, de gran bellesa, elegància i refinament.

Per a connectar els nuclis urbans de Valldoreix, Sant Cugat, La Floresta i Les Planes amb les respectives estacions del tren de la línia de Barcelona a Sant Cugat del Vallès, inaugurada l'any 1917, van aparèixer diverses línies regulars de transports de viatgers, de titularitat privada, que disposaven de petits autocars.

L'any 1982 es va implantar el servei urbà a Sant Cugat del Vallès, amb la concessió atorgada a favor de l'empresa Martí-Renom (Sarbús). El senyor Francesc Giménez, responsable de l'arxiu municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, incloent-hi un important fons fotogràfic, ens ha lliurat unes fotografies d'alguns dels autobusos que van cobrir les línies regulars de Sant Cugat del Vallès i els nuclis disseminats inclosos dins del llur àmbit municipal.

El conegut fotògraf Joan Cabanas va retratar aquest autocar que cobria la línia de l'estació del tren al monestir de Sant Cugat del Vallès:

06-104-000685

Les següents fotografies facilitades pel senyor Francesc Giménez són d'autobusos de l'empresa Martí-Renom, un cop aquesta empresa va esdevenir la concessionària del servei urbà a Sant Cugat del Vallès. Un autobús Pegaso a mitjans dels anys 1980:

06-104-001108

Un Pegaso Monotral identificat amb el número 75. En Miquel Segura, un dels grans entesos dels autobusos i autocars, empreses i línies regulars de Catalunya, m'informa que aquest autobús procedia de l'empresa Mohn, de Viladecans. Després de fer el servei urbà de Sant Cugat del Vallès el van destinar a serveis interurbans, sent pintat amb dos colors diferents:

06-104-001106

06-104-001107

Aquest autobús Pegaso amb matrícula B-545622 també pertanyia a l'empresa Martí-Renom. Segurament que fou fotografiat a les acaballes, poc abans de ser retirat del servei:

06-104-001112

Aquest autobús Mercedes Benz, amb matrícula provisional, possiblement que es tractés d'un cotxe de prova abans de llur estrena. La fotografia es presa davant de l'antic Ajuntament de Sant Cugat del Vallès:

06-104-001111

Volem agrair a en Miquel Segura i en Xavier Florez la informació sobre aquests autobusos urbans de Sant Cugat del Vallès. I molt especialment, destacar la col·laboració i facilitats de tota mena del senyor Francesc Giménez, qui, en qualitat de responsable de l'arxiu municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, ens ha fet arribar aquestes fotografies molt interessants que nodreixen de contingut aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada